Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων δηλητηριάζει την Καβάλα

“Σε ένα φαντασιακό ‘πράσινο’ καπιταλιστικό δίκτυο, δεν θα γινόταν ποτέ αποδεκτό σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχει αλιεία και τουρισμός, όπως τα χωριά της Ν. Καρβάλης και της Κεραμωτής, να βρίσκονται δίπλα σε βουνά από φωσφογύψο, φουγάρα και δυσωδία. Όταν μιλάνε για τουρισμό και έσοδα για το κράτος στην γλώσσα τους, η ρύπανση της ΒΦΛ και των υπόλοιπων βιομηχανιών, μένουν απλά εκτός λεξιλογίου”. Κείμενο σχετικά με τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων από το “ΑΚΑΝΘΙΝΟ” Καβάλας.

Επίκαιρο κείμενο που δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου στο “ΑΚΑΝΘΙΝΟ” και στην ιστοσελίδα ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ :

Βρισκόμαστε και επίσημα στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, το κράτος μέσα από μία παντελώς αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και ενός πολύμηνου lockdown, στραγγάλισε οικονομικά και εργασιακά κάθε εργαζόμενο και ελεύθερο επαγγελματία, σάπισε στο ξύλο κάθε νεολαίο και έπειτα ελευθέρωσε τα πάντα στο βωμό του τουριστικού κέρδους. Ένα ξαφνικό γεγονός, αυτό του κλεισίματος του σταθμού εισόδου της Νυμφαίας Ροδόπης, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους τοπικούς εξουσιαστές της Καβάλας, οι οποίοι έκριναν ότι από μια τέτοια κίνηση ο νομός θα αποκλειστεί από τις τουριστικές ροές, παρά το ότι υπάρχουν άλλες είσοδοι και περάσματα. Δήμαρχοι, περιφερειάρχες, μαζί και βουλευτάδες (ακόμα και ο υπουργός άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος), κίνησαν γη και ουρανό, εμφανίστηκαν με “μαχητικότητα” στα τοπικά ΜΜΕ, κι έστησαν με ταχύτητες κινέζικης παραγωγικότητας κέντρο δειγματοληπτικών ελέγχων covid-19, σε μία προσπάθεια να μη χαθεί άλλος τουριστικός εισπρακτικός χρόνος. Με την ταχεία αυτή παρέμβαση της οικονομικής & διοικητικής ελίτ της περιοχής, πέτυχαν τελικώς την άρση του αποκλεισμού της συγκεκριμένης εισόδου μέσα σε κυριολεκτικά σύντομο χρονικό διάστημα. Την επιτυχία αυτή επιστέγασαν οι εκατέρωθεν ευχαριστίες μεταξύ βουλευτάδων, υπουργών και λοιπών σαλτιμπάγκων που εκπροσωπούν τοπικά τη κεντρική κυβέρνηση, πλημμυρίζοντας τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με τις αντίστοιχες αναρτήσεις.

Παράλληλα, στην πόλη κορυφώνεται ένα ακόμα γεγονός, του οποίου οι επιπτώσεις είναι ραγδαίες, σοβαρές και ανησυχητικές για την υγεία των πολιτών της Καβάλας. Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο πρόβλημα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μόνιμης διαμονής μας και στην γιγαντιαία κινητοποίηση της Νυμφαίας, είναι πως στην περίπτωση αυτή ακολουθείται η συστηματική αποσιώπηση του γεγονότος από το σύνολο του τοπικού τύπου και από κάθε πολιτικό και διοικητικό φορέα της περιοχής. Μιλάμε για τη λιπασματοβιομηχανία Καβάλας (ΒΦΛ), για την οποία καταγγέλλουμε ότι, από τη μία, η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα σάπια φουγάρα και χημικά απόβλητα του εργοστασίου της ξεπέρασαν κάθε όριο, και από την άλλη, η διοίκηση της ΕLFE ιδιοκτησίας Λαυρεντιάδη, με τη συγκάλυψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οδηγούν το εναπομείναν ειδικευμένο προσωπικό του εργοστασίου σε οριστική απόλυση.

Ας κάνουμε μια περιεκτική αναδρομή στις ρίζες του προβλήματος.

Είναι γνωστός πλέον σε όλους ο τρόπος με τον οποίο ο υπόδικος εφοπλιστής πήρε στα χέρια του τη λιπασματοβιομηχανία Καβάλας το 2013 και το πως επιχείρησε, από τότε μέχρι και σήμερα, με τη μεθοδολογία των παρένθετων εταιρειών να φορτώσει με χρέη το δημόσιο αλλά και να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι που υπέγραψαν συμβάσεις αορίστου χρόνου αντιστάθηκαν στις πρακτικές των παράνομων απολύσεων με αγώνες, αποκλεισμούς και απεργίες και οδηγήθηκαν σε δικαστικές διαμάχες με τον Λαυρεντιάδη και τη διοίκηση του εργοστασίου τις οποίες κέρδισαν, αλλά οι δικαστικές αποφάσεις ποτέ δεν εφαρμόστηκαν! Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια οι εγκαταστάσεις εγκαταλείφθηκαν συστηματικά, οι παρεμβάσεις συντήρησης αφορούσαν επιφανειακά μπότοξ, ενώ καμία επένδυση ασφαλείας δεν ανανεωνόταν. Τα στερεά απόβλητα του ραδιενεργού φωσφογύψου του εργοστασίου (βασικό υπόλειμμα από την παραγωγή φωσφορικών λιπασμάτων) σχημάτιζαν, και σχηματίζουν ακόμα, ολόκληρα βουνά πλησίον του εργοστασίου, εξαφανίζοντας οποιαδήποτε μορφή πρασίνου από γύρω τους. Παρόλο που η περιοχή μετατράπηκε σε μια χημική χωματερή, κανένας υπεύθυνος και κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν κινητοποιήθηκε. Ποτέ δεν έγινε ουσιαστική αναφορά για τις επιπτώσεις και την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει υποστεί το περιβάλλον από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του δήμου και της περιφέρειας, ενώ οι αγώνες των εργαζομένων, όσο και οι κινήσεις αλληλεγγύης των σωματείων και των φορέων, αρκέστηκαν στο να ασχοληθούν με την εργασιακή και βιοποριστική πλευρά του προβλήματος. Αυτό φυσικά ήταν αναμενόμενο, καθώς όλες οι μονάδες που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων αποτελούν πεδίο δράσης για το πολιτικό σύστημα της χώρας, μετατρέποντας τες σε ψηφοθηρικές δεξαμενές όπου ανθούν παραπολιτικά ρουσφέτια. Η επιλογή όμως να εκπαραθυρώσουν το ειδικευμένο προσωπικό από μια χημική λιπασματοβιομηχανία και να προσπαθήσουν να το αντικαταστήσουν με ένα οικονομικότερο και πιο χειραγωγήσιμο εργατικό εργολαβικό δυναμικό, είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία εξάπλωση της ρύπανσης στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή, αλλά και την ανάδυση του κίνδυνου ενός ενδεχόμενου ατυχήματος μέσα στους χιλιάδες τόνους νιτρικής αμμωνίας που κατακλύζουν τις γέρικες εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα μετά την τεράστια έκρηξη αποθηκών νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού το καλοκαίρι του 2020, η οποία μπορεί να μας δείξει το μέγεθος της καταστροφής που δύναται να προκαλέσει ένα ανάλογο ατύχημα.

Έπειτα ήρθαν οι γνωστές τριμερείς συμφωνίες μεταξύ εργαζομένων, διοίκησης και κυβερνήσεων, μία επί Σύριζα και μία επί ΝΔ. Μέσω των πρακτικών των συμφωνιών αυτών, οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα των εργαζομένων, να καταστείλουν τις αντιδράσεις και να εξαφανίσουν το φαινόμενο ΒΦΛ από το προσκήνιο -ιδιαίτερα αυτό της ρύπανσης του αέρα- που ήταν έντονο. Ο Σύριζα πέτυχε ως ένα βαθμό την προσωρινή αποκλιμάκωση, χωρίς να λύσει κανένα πρόβλημα, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να πάρει ανοιχτά το μέρος του Λαυρεντιάδη, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμορφωθούν στις απαιτήσεις της διοίκησης του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι από την άλλη, εναπόθεσαν όλες τις ελπίδες τους στις συμφωνίες αυτές, προσπαθώντας να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους, ενώ γίνονταν ηθελημένα ή μη, μπαλάκι των πολιτικών σκοπιμοτήτων και αντικείμενο αντιπαράθεσης στη Βουλή, χωρίς να δίδεται καμία ουσιαστική λύση. Στην ουσία οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, τους οποίους κέρδισαν οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, είναι αυτοί που δέσμευσαν ΒΦΛ και κυβερνήσεις, εμποδίζοντάς τες να απαλλαγούν μια και καλή από το σωματείο των εργαζομένων και τις ανάγκασε να προχωρήσουν στον προσωρινό συμβιβασμό των συμφωνιών αυτών.

Η μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank που προηγήθηκε, απέδειξε πως οι θυγατρικές εταιρίες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ, PFIC και CENTROFARO αφορούν την ίδια εταιρεία,την ELFE, και το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) επιβεβαίωσε ότι οι εν λόγω εταιρίες εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα. Οι αναφορές στην καταστροφή του περιβάλλοντος συνέχιζαν να έχουν παρασκηνιακό ρόλο, ενισχύοντας απλά την επιχειρηματολογία των εργαζόμενων αορίστου χρόνου, οι οποίοι τις εξωτερίκευαν επιπλέον λόγω γνώσεων και εξειδίκευσης, δείχνοντας τις αδυναμίες των εγκαταστάσεων, αλλά και τους κινδύνους που παραμόνευαν τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τους ίδιους τους ανειδίκευτους εργαζόμενους. Η σιωπή τους όμως ήταν και είναι ηχηρή για τον ήδη επιβαρυμένο περιβάλλοντα χώρο που κατακλύζεται από τα βουνά του πεταμένου φωσφογύψου μέχρι και σήμερα.

Από την έναρξη του πρώτου lockdown τον Μάρτιο του 2020, έγινε υπερβολικά αισθητή και ορατή η αέρια ρύπανση του εργοστασίου. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κλείδωνε τον κόσμο στα σπίτια του και επέβαλλε πρόστιμα σε επιχειρήσεις και πολίτες με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, στα χωριά Χαλκερό, Νέα Καρβάλη και στην ανατολική πλευρά της Καβάλας χιλιάδες πολίτες πνίγονταν καθημερινά από τα φουγάρα της ΒΦΛ. Το καλοκαίρι του 2020 οι αντιδράσεις αυξήθηκαν αρκετά, ενώ πραγματοποιήθηκε και πορεία στη Ν. Καρβάλη, καθώς και αρκετές εξορμήσεις, μοιράσματα και παρεμβάσεις μέσα στην Καβάλα. Σε μία παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε από συντρόφους/ισσες και άλλους/ες διαμαρτυρόμενους/ες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, το σύνολο των μελών του, επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός, ενώ έγινε μεγάλη προσπάθεια από μέρους του να μην τοποθετηθούν οι πολίτες, πράγμα που τελικώς δεν κατάφεραν.

Φυσικά δεν περιμέναμε και πολλά από ένα δημοτικό συμβούλιο που αρκετοί από αυτούς που το απαρτίζουν, εξαργυρώνουν την εκλογή τους κάνοντας τα στραβά μάτια σε αυτή την καταστροφή, από όλες τις απόψεις, που εξελίσσεται.

Οι πιέσεις και οι διαμαρτυρίες ανάγκασαν τελικώς τον δήμαρχο να κινηθεί, τουλάχιστον προσχηματικά, απέναντι στην εταιρία. Έτσι υποχρεώθηκε να στείλει επιστολή στην εισαγγελέα Καβάλας, με αφορμή τη λήξη της προθεσμίας που είχε πάρει η λιπασματοβιομηχανία για την τοποθέτηση ειδικών φίλτρων – πλυντηρίων στα φουγάρα της . Δηλαδή, από το 2015 που αδειοδοτήθηκε κανονικά η ΒΦΛ, τόσο από την περιφέρεια όσο και από την πολεοδομία, δεν ελέγχθηκε ποτέ από κανέναν αρμόδιο φορέα η υγειονομική νομιμότητα της λειτουργίας της, χωρίς φίλτρα, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, και το ότι επέτρεπε οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να παίζουν κορώνα γράμματα με την υγεία και τη ζωή τους, μέσα σε μια πραγματική βόμβα χιλιάδων τόνων νιτρικής αμμωνίας.

Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση της βιομηχανίας προχώρησε σε ένα σόου δήθεν αποκατάστασης της αλήθειας και της νομιμότητας, με πρωταγωνιστές ακόμα και τους ίδιους τους τοπικούς εξουσιαστές. Αγόρασε προστατευτικό εξοπλισμό και φίλτρα αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως η ίδια υποστηρίζει, ενώ νοικιάστηκε ένας περιβαλλοντολογικός κινητός σταθμός μέτρησης ρύπων σε Χαλκερό από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Η παράσταση στήθηκε και όλα τα τοπικά ΜΜΕ διαφήμιζαν τις κινήσεις της εταιρείας με περισσή προθυμία.

Ως “επίτιμος προσκεκλημένος” σ’ αυτή τη στημένη φαρσοκωμωδία εμφανίστηκε ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης, παίζοντας άρτια τον ρόλο του αυλικού του Λαυρεντιάδη, ως εγγυητής της λειτουργίας των σταθμών μέτρησης ρύπων και συμπληρώνοντας απ’ τη μεριά του την απαξιωτική στάση που τηρούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς απέναντι στις αντιδράσεις του κόσμου για την ρύπανση της βιομηχανίας. Η διοίκηση του εργοστασίου, προσπαθώντας να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του πρωταγωνιστικού ρόλου, ως γνήσια Μήδεια που τρώει τα παιδιά της, ξεσπά απέναντι στους περιβαλλοντολόγους που θέλουν το κλείσιμο της κατά τα άλλα υγιούς χημικής βιομηχανίας, και με μπόλικη αλαζονεία διαφημίζει τα αποτελέσματα των μετρήσεων που παρουσιάζονται να είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα οποιουδήποτε άλλου σημείου στη χώρα. Δεν πέρασε απαρατήρητο όμως, πως η ένταση λειτουργίας της ΒΦΛ την ίδια περίοδο που τοποθετήθηκαν οι σταθμοί μέτρησης μειώθηκε σημαντικά και οι κάτοικοι του Χαλκερού και της Ν. Καρβάλης “είδαν” για πρώτη φορά το νησί της Θάσου.

Όλη αυτή την περίοδο, οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, οι οποίοι αποτελούν και το σύνολο του εξειδικευμένου προσωπικού του εργοστασίου, πληρώνονται περίπου ανά εξάμηνο υπό μορφή δανεισμού, δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση στο εργοστάσιο, ενώ έχουν εγκλωβιστεί σε μια εργασιακή ομηρία μεταξύ εξωδικαστικών συμβιβασμών και κυβερνητικών συμφωνιών. Το εργοστάσιο στα χέρια του ανειδίκευτου εργολαβικού προσωπικού δουλεύει με διπλάσιους ρυθμούς, ενώ μονάδες του απομονώνονται λόγω βλαβών και φθορών από την υπερβολική παραγωγή. Σημειωτέον ότι και την περίοδο που τοποθετούνται τα φίλτρα στα φουγάρα της ΒΦΛ, η παραγωγή δε σταματάει, απλώς ελαττώνεται για τους ευνόητους καταγραφικούς λόγους.

Η αυλαία της παράστασης Λαυρεντιάδη πέφτει άδοξα, παρά τις διαφημιστικές καμπάνιες και τις διαβεβαιώσεις περί ασφαλείας του εργοστασίου. Προτού αναγκαστεί η εταιρία να τοποθετήσει τα φίλτρα και να προχωρήσει σε αυτό το επικοινωνιακό σόου που αναφέραμε, είχε προηγηθεί εισαγγελική παρέμβαση τον Αύγουστο του 2020 λόγω των έντονων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων του κόσμου, που οδήγησε στην αναγκαστική αυτοψία του εργοστασίου των λιπασμάτων από υπαλλήλους της διεύθυνσης περιβάλλοντος. Στα τέλη του Σεπτέμβρη η εταιρία επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός της ρύπανσης για άλλη μια φορά, καταθέτοντας την άποψη της για την αυτοψία, και με μια δόση υπεροψίας προσπάθησε να απαξιώσει τις μετρήσεις και τον ρόλο του ελεγκτικού φορέα. Τον Νοέμβριο έγινε γνωστό πως η ΒΦΛ δεν έχει εφαρμόσει κανένα μέτρο για την μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) στην απαέρια μονάδα παραγωγής του νιτρικού οξέως και της επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, όλη αυτή η διαφημιστική καμπάνια για τα φίλτρα και τους σταθμούς μέτρησης καταρρέει, αφού πλέον δεν γνωρίζει κανείς σε μια τέτοια βαριά βιομηχανία, αν ελέγχεται και από ποιον φορέα η λειτουργία του εργοστασίου, αν εφαρμόζονται τα μέτρα και οι διατάξεις ασφαλείας, ποιοι ρύποι πρέπει να μετριούνται και ποια τα όρια που δεν πρέπει να ξεπερνιούνται.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης, είναι το ότι οι ρύποι αυτοί των NOx που παράγονται από την μονάδα νιτρικού οξέος, όταν βρίσκονται σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, πίεσης και σε υψηλές συγκεντρώσεις (όπως παρατηρείται από τις γνωστές αιθαλομίχλες του εργοστασίου), προκαλούν μη αναστρέψιμες ασθματικές και αναπνευστικές παθήσεις και δυσλειτουργίες, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτομάτως ξεκίνησαν να παρέχονται ανταλλάγματα από την διοίκηση του εργοστασίου προς τους ιθαγενείς της Καβάλας -κατά την προσφιλή συνήθεια των αποικιοκρατών- με διάφορες δωρεές σε εκκλησίες και νοσοκομεία. Την ίδια περίοδο ο Λαυρεντιάδης αθωώθηκε για το σκάνδαλο της Proton Bank και τις ποινικές κατηγορίες για υπεξαίρεση 800 εκατομμυρίων, ενώ δικάστηκε μόνο για απιστία σε βαθμό πλημμελήματος…! Σε αντιστάθμισμα τον γεγονότων και με μια βιομηχανία ξεφτιλισμένη στα δημόσια μέσα, ο Λαυρεντιάδης, προχώρησε σε αγωγή απέναντι στην ΟΕΧΒΕ (Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδος) ζητώντας δύο εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση για δυσφήμηση στο πρόσωπο του, δείχνοντας πως η παρτίδα δεν έχει χαθεί, και, με αρωγό την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και το δικαστικό μηχανισμό πέρασε στην αντεπίθεση.

Ο Λαυρεντιάδης δεν είχε παίξει ακόμα το τελευταίο του χαρτί και έτσι η διοίκηση της ΒΦΛ τον Μάιο του 2021, ζήτησε μια νέα τριμερή συνάντηση, υπό την αιγίδα του υπουργείου εργασίας με μόνο θέμα τη μαζική απόλυση των εργαζομένων που υπέγραψαν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Αυτή η πρωτόγνωρη επίθεση του κεφαλαίου, να εκμεταλλευτεί τη μέθοδο των τριμερών συναντήσεων που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι ως μοχλό πίεσης, χρησιμοποιώντας το κράτος ως εγγυητή για την εφαρμογή των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων, έρχεται την ώρα που το υπουργείο εργασίας προωθεί το νέο απαράδεκτο εργασιακό νομοσχέδιο, αποδεικνύοντας σε όλους όσοι αντιστέκονται και διεκδικούν τα αυτονόητα, πως απέναντί τους έχουν πλήρως εναρμονισμένο και ταυτισμένο το κεφάλαιο με την εξουσία. Οι εργαζόμενοι μέσα από διαμαρτυρίες δέχθηκαν να παρευρεθούν, ζήτησαν όμως την ηχογράφηση των πρακτικών της διαδικασίας, αίτημα που έγινε δεκτό από την μεριά του υπουργείου, αλλά όχι από τους εκπροσώπους της εργοδοτικής πλευράς. Έτσι η νέα αυτή πρωτοβουλία τελείωσε επίσης πριν καν ξεκινήσει με άλλη μια ήττα να προστίθεται στο βιογραφικό του Λαυρεντιάδη και της διοίκησης της ΒΦΛ.

Σε όλη τη διάρκεια και του δεύτερου lockdown, η πόλη δεν σταμάτησε στιγμή να καλύπτεται από το πέπλο δυσοσμίας του εργοστασίου. Η αδιαφορία και η απαξίωση των υπευθύνων αυτού του πολιτικού και περιβαλλοντολογικού εγκλήματος συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι και σήμερα. Το αποκορύφωμα της πολιτικής αλαζονείας και αμοραλισμού που χαρακτηρίζει τους ηθικούς και φυσικούς υπεύθυνους της κατάστασης αυτής, εκφράστηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2021. Οι περιβαλλοντολογικοί μετρητές των ρύπων ( ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκε ποιοι πρέπει να μετριούνται απέναντι από μια χημική βιομηχανία), άρχισαν να καταγράφουν μετρήσεις ρύπων που ξεπερνούσαν επισήμως ακόμη και αυτά τα απροσδιόριστα όρια που ποτέ δεν συγκεκριμενοποιήθηκαν, ενώ οι υπεύθυνοι των περιβαλλοντολογικών σταθμών της περιφέρειας τους έθεταν απλώς και με περίσσιο θράσος εκτός λειτουργίας, όταν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Μέσα από όλη αυτή την κατάσταση επιβεβαιώνεται και με τον πιο απίθανο τρόπο, πως τόσο η ρύπανση του περιβάλλοντος, όσο και η αντιμετώπισή της, είναι ζήτημα πολιτικό. Ο τρόπος με τον οποίο ένας ελεγκτικός φορέας εξετάζει μια περιβαλλοντολογική αυθαιρεσία, είτε αυτή σημειώνεται εις βάρος του περιβάλλοντος, είτε εις βάρος ανθρώπων που εκτίθενται σε αυτή, εξαρτάται από το πόσο αυτή η αυθαιρεσία προσβάλλει την αποδοτικότητα της εκάστοτε οικονομίας σε σχέση με το κέρδος και το κεφάλαιο. Όμοια, το παράδειγμα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε σύσσωμος ο πολιτικός φορέας της πόλης την περίπτωση του σταθμού εισόδου της Νυμφαίας, σε σχέση με το διαχρονικό πρόβλημα της ΒΦΛ, δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται ο εξουσιαστικός μηχανισμός την τοπική κοινωνία με όρους ελεύθερου εμπορίου και αγοράς. Πόσο μάλλον, η γενικότερη ενεργειακή πολιτική, στο όνομα της οποίας ο πράσινος πλέον καπιταλισμός, μετατρέπει τους ρύπους και την προστασία του περιβάλλοντος σε χρηματιστηριακό παράγοντα, που μεταλλάσσει τις βαριές βιομηχανίες από ρυπογόνες εστίες σε νέες φιλικές για το περιβάλλον τεχνολογίες και την οικονομία σε επενδύσεις.

Προέκταση της ρύπανσης της λιπασματοβιομηχανίας αποτελεί και το εργασιακό καθεστώς που επιχειρεί να περάσει η διοίκηση του εργοστασίου με την πλήρη στήριξη και συγκάλυψη των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, εκβιάζοντας εργάτες και πολίτες με κριτήρια βιοποριστικά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ό,τι δεν καταστράφηκε από την οικονομική κρίση, ήρθαν να το αποτελειώσουν οι επιλογές της διαχείρισης της πανδημίας.

Ο τουρισμός ως οικονομικό υποκείμενο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, λειτουργεί εις βάρος των ίδιων των θεμελίων που το στηρίζουν, δηλαδή το περιβάλλον και τους εργαζόμενους. Σε ένα φαντασιακό “πράσινο” καπιταλιστικό δίκτυο, δεν θα γινόταν ποτέ αποδεκτό σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχει αλιεία και τουρισμός, όπως τα χωριά της Ν. Καρβάλης και της Κεραμωτής, να βρίσκονται δίπλα σε βουνά από φωσφογύψο, φουγάρα και δυσωδία. Όταν μιλάνε για τουρισμό και έσοδα για το κράτος στην γλώσσα τους, η ρύπανση της ΒΦΛ και των υπόλοιπων βιομηχανιών, μένουν απλά εκτός λεξιλογίου. Η ποιότητα της ζωής και η καθημερινότητα των πολιτών και των εργαζομένων περνούν σε δεύτερη μοίρα, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αποκλειστικά το τουριστικό κεφάλαιο και η είσοδος αυτού από τον σταθμό της Νυμφαίας στην Ροδόπη, και ας έχουν επιβληθεί δεκάδες πρόστιμα και απαγορεύσεις με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η μόνη ρεαλιστική αντιμετώπιση που μπορεί να σταματήσει τη λεηλασία της φύσης και των εργατικών κεκτημένων, είναι οι κινηματικές διαδικασίες και οι εργατικοί αγώνες όταν αυτοί είναι απόλυτα αλληλοεξαρτώμενοι και συνδεμένοι μεταξύ τους. Ο σεβασμός στη φύση και την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι προέκταση της καθημερινής μας πολιτικής συμπεριφοράς απέναντι στις κοινωνικές διεκδικήσεις. Η εργατική μας συνείδηση πηγάζει από τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό στο περιβάλλον και την αλληλεγγύη μας στις αντιστάσεις αγώνα χωρίς ανταλλάγματα. Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ πράσινη ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον που να ελέγχεται από το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, ούτε πρόκειται ποτέ να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, όταν αυτή χειραγωγείται και διαμορφώνεται από τις κυβερνήσεις.

Μόνο οι αγώνες θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε τη μάχη με το κεφάλαιο και το κράτος απέναντι στη λεηλασία της φύσης και την καταστροφή των ζωών μας.

Πηγή: ΑΚΑΝΘΙΝΟ Ιούνης 2021
(άτακτη έντυπη δράση από το Αυτόνομο Στέκι Καβάλας)

421 Thoughts to “Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων δηλητηριάζει την Καβάλα”

 1. purchase discount cialis online – usa pharmacy tadalafil generic in usa

 2. cheap viagra without prescription – viagra online us sildenafil buy usa

 3. cialis 5 mg daily price – canada rx pharmacy world tadalafil online no prescription

 4. hollywood casino online real money – online casino real money no deposit win real money online casino for free

 5. ed pills online – ed pill on shark tank ed pills walmart

 6. viagra gel pills – buy brand viagra australia viagra 100mg cost canada

 7. cialis 5mg prices – Buy cialis in usa cialis 25 mg tablet

 8. ed treatment drugs – mens erections erectile dysfunction age

 9. I seriously love your website.. Pleasant colors & theme.
  Did you build this website yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own blog and want to find out where you got this from or exactly what the theme is called.

  Thank you!

 10. Amazing! Its truly amazing article, I have got much clear idea about
  from this piece of writing.

 11. Global Gerçek İnstagram Takipçi Satın Al
  Hem gerçek hem de kalıcı sosyal medya takipçisine ulaşmak oldukça zordur.

  Bu sayı 10 bin olduğunda çok daha zordur.
  Takip2018 uzman ekip üyeleri tarafından sağlanan gerçek ve kalıcı takipçiler ile sosyal medya hesabınız
  kısa sürede Keşfet sayfasında yerini alabilir.

  Siz de İnstagram takipçi satın al kategorisinde yer alan 10 bin yurt içi ve yurt dışı takipçinin yer
  aldığı paketimizi tercih edebilirsiniz.
  o halde takip2018 ile hiç düşünmeden sende instagram takipçi satın al

 12. İnstagram takipçi satın al işlemi sırasında hızlı geri dönüş alabilmek firma ve bireysel hesapların kısa sürede büyük takipçi kitlesine ulaşabilmesi
  için önemlidir.
  InstagramtakipZ bu noktada bekleme sürenizi minimuma indirgemek amacıyla canlı destek hattı oluşturmuştur.

  Bu hat üzerinden ilgili ekip arkadaşlarımız ile
  irtibat kurarak yabancı ya da Türk takipçi paketleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

  Hilesiz İnstagram Takipçi Satın Al

  Takipçi kitlenizi arttırarak marka ya da kişisel blog hesabınızın değerini arttırmak istiyorsanız
  seçim konusunda oldukça titiz davranmalısınız.
  Birçok site üzerinden yapılan takipçi satın alma işlemi sonrasında,
  hızlı bir şekilde takipçi kaybı yaşanabilmektedir.
  InstagramtakipZ şeffaf bir çalışma prensibine sahip olup,

  bu doğrultuda hilesiz ve kalıcı İnstagram takipçi satın al işlemini
  benimsemektedir.
  Sizde köklü firmamızın tecrübeli çalışanlarından destek alarak, sosyal medyada hak ettiğiniz noktaya ulaşabilirsiniz.

  Kaliteli organik takipci almak icin instagram takipçi satın al hemen sitemize gelebilirsiniz

 13. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see
  if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad
  is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 14. These are genuinely fantastic ideas in about blogging. You have
  touched some pleasant points here. Any way keep up wrinting.

 15. ventolin australia price – gnrventolin.com ventolin cost usa

 16. This is very attention-grabbing, You’re an overly professional blogger.
  I’ve joined your rss feed and look ahead to in quest of more of your excellent post.
  Additionally, I have shared your website in my social networks

 17. Thankfulness to my father who told me on the topic of
  this web site, this weblog is truly remarkable.

 18. doxycycline generic cost – doxycycline hydrochloride doxycycline price singapore

 19. I really love your site.. Excellent colors & theme. Did you build this amazing site yourself?

  Please reply back as I’m looking to create my own site and
  would like to find out where you got this from or what the theme is named.
  Many thanks!

 20. I got this website from my pal who informed me on the topic of this web page and
  at the moment this time I am visiting this web site and reading very informative content at this
  place.

 21. great publish, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector do not understand this.
  You should proceed your writing. I’m sure, you have a great
  readers’ base already!

 22. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between usability and visual appearance.
  I must say you have done a very good job with this. Additionally, the blog loads super fast for me on Safari.
  Excellent Blog!

 23. neurontin generic – gnneurontin synthroid

 24. viagra 100mg uk – buy sildenafil 100mg

 25. Great blog here! Also your website loads up very
  fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your
  host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 26. cialis sublingual – silkroad online pharmacy

 27. Buy Kamagra Oral Jelly China

 28. buy vardenafil 20 mg online – blevitrarx when to take vardenafil

 29. buy stromectol uk – cost ivermectin stromectol lotion

 30. each time i used to read smaller articles that also clear
  their motive, and that is also happening with this article which I am reading at this time.

 31. how can i get prednisone online without a prescription – apo prednisone where can i get prednisone

 32. I will right away snatch your rss as I can’t in finding
  your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any?
  Kindly let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 33. Türkiyenin önde giden sitelerinden olan instagramtakipz.com ile takipçi satın almak
  çok kolay! instagram takipçi işlemleri için gerek Türk gerek yabancı farketmeksizin
  garantili şekilde takipçi satın alabilirsiniz şimdi takipçi satın alabilmek için
  instagram Takipçi Satın Al linkinden 10 binler ce takipçi
  satın alabilirsiniz

 34. Hey! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone!
  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the outstanding work!

 35. En iyi takipçi hilesi sitesi ile instagram takipçi hilesi yaparak
  ücretsiz olarak her gün instagram takipçi hilesi kasabilirsiniz :

  takipçi hilesi kasabilmek için hemen aşağıdaki linkten beğeni yada
  takipçi hilesi için siteye gidebilirsiniz

  https://bit.do/heytakip

 36. Good post. I will be facing a few of these issues as well..

 37. generic amoxil – amoxicillin brand over the counter buy amoxicilina 500 mg from mexico

 38. Miglior Sito Dove Comprare Viagra

 39. Mingzenue

  http://buytadalafshop.com/ – where to buy cialis online forum

 40. It’s truly very complex in this active life
  to listen news on TV, so I only use web for that reason, and get the most up-to-date news.

 41. Hi there to every one, since I am really keen of reading this
  web site’s post to be updated regularly. It contains fastidious information.

 42. Hello all, here every one is sharing such know-how, therefore it’s fastidious to read this weblog,
  and I used to go to see this website daily.

 43. help writing a paper for college – essay writers online buy my essay

 44. Heya i’m for the first time here. I came across this board
  and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and
  aid others like you helped me.

 45. I like this website very much so much good info.

  My website amazon promotional claim (di.do)

 46. Good day very cool site!! Guy .. Excellent ..
  Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally?I’m happy to find a lot of helpful information here in the post, we’d like develop
  more strategies in this regard, thanks discount coupons for restaurants (Willard) sharing.

 47. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your website,
  how can i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal.

  I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 48. viagra 150mg price – Viagra mail order us female viagra in australia

 49. you are actually a good webmaster. The web site loading speed is incredible.

  It kind of feels that you’re doing any distinctive trick.

  In addition, The contents are masterpiece. you’ve performed a
  wonderful process in this matter!

 50. LesterSuefT

  mens erection pills trusted india online pharmacies – ed causes and treatment

 51. Trerceita

  http://buypropeciaon.com/ – side effects of propecia

 52. It’s genuinely very complex in this active life to
  listen news on Television, so I simply use the web for that purpose, and take the hottest information.

 53. cialis canada online – Discount cialis online canadian pharmacy 24h com safe

 54. Admiring the hard work you put into your site and detailed information you provide.

  It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t
  the same out of date rehashed information. Excellent read!
  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to
  my Google account.

  Feel free to visit my website – exam material typically (bogazicitente.com)

 55. Kennethziply

  ivermectin 10 mg cheap ivermectin – ivermectin 1

 56. stromectol oral – ivermectin generic name ivermectin uk coronavirus

 57. order prednisone 10mg – otc prednisone buy prednisone 20mg online

 58. health doctors near me ivermectin human dosage buy ivermectin uk ivermectin for humans to buy now dosage ivermectin nz 구매

 59. Does your website have a contact page? I’m having a tough time
  locating it but, I’d like to send you an email.
  I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time.

  Also visit my webpage certification book
  (Ophelia)

 60. First of all I would like to say excellent blog! I had a quick question in which
  I’d like to ask if you don’t mind. I was
  curious to find out how you center yourself and clear your head prior to writing.
  I have had trouble clearing my thoughts in getting my thoughts out there.
  I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions
  or tips? Kudos!

  Visit my blog :: msce training

 61. furosemide 20mg tablet cost – buy 40mg lasix online furosemide 20mg tablet cost

 62. Kayaniopy

  http://buypriligyhop.com/ – do i need a doctor prescription to buy priligy

 63. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m
  looking for something unique. P.S My apologies for getting off-topic
  but I had to ask!

 64. ventolin price – Albuterol online can i buy ventolin over the counter in usa

 65. ?????????? ?????????? ?????????? ???????????? ??? ?????? – Support Earth stromectol ivermectin tablets for sale walmart stromectol over the counter buy ivermectin nz

 66. Hello my loved one! I want to say that this article is awesome, great written and
  include almost all important infos. I’d like to peer extra posts like this .

 67. cytotec 25 mg – cytotec for endometrial biopsy where to buy cytotec over the counter

 68. cialis generique effets secondaires

 69. doxycycline 300 mg price – cost of prednisolone uk buy prednisolone tablets

 70. Just want to say your article is as astonishing.
  The clarity on your put up is simply nice and that i could suppose you’re a professional on this subject.
  Well with your permission let me to grasp your feed to stay up to date with coming near near post.

  Thank you a million and please carry on the rewarding work.

 71. Холостячка 2 сезон https://bit.ly/39ioLkW Смотреть онлайн шоу Холостячка 2 сезон на СТБ.
  Пост шоу можно смотреть тут. Холостячка стб 2 сезон 1-2 серия

 72. knorryirm

  http://buylasixshop.com/ – where can i buy furosemide in the uk

 73. ivermectin 90 mg – stromectol 6 mg how to buy stromectol

 74. I precisely desired to thank you very much once again.
  I do not know what I would’ve implemented in the absence of the type
  of pointers provided by you regarding my subject matter.

  Entirely was a real horrifying concern in my view, nevertheless taking a look
  at the professional tactic you treated it took me to jump over gladness.
  I am just happier for the service and as well ,
  hope you realize what a powerful job you happen to be carrying out
  instructing the rest by way of your blog. Probably you’ve never met all of us.

  Look into my page – mblex practice exams (Gina)

 75. ivermectin where to buy – generic stromectol stromectola online

 76. Propecia Es En Mil Pedazos Que Proscar

 77. I absolutely love your blog.. Excellent colors & theme.
  Did you develop this site yourself? Please reply back as I’m trying
  to create my own personal site and would like to find out where you got this from
  or what the theme is called. Cheers!

 78. Чернобыль (2019) сериал. Chernobyl. Чернобыль / Chernobyl (сериал). Лучшие сериалы чернобыль. Новые сериалы смотреть онлайн бесплатно.

 79. Where to buy steroids | Where to buy real steroids online forum? https://wheretobuysteroids2022.wordpress.com/

 80. Чернобыль от HBO: смотреть онлайн Сериал чернобыль. Новый год сериал.

 81. Appreciation to my father who told me on the topic of this weblog, this weblog
  is truly amazing.

  Feel free to surf to my homepage – certified public Accountant

 82. Ima

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this post and also the rest of the site is also really good.

  My blog – cna certification test [Ima]

 83. viagra vs tadalafil – generic tadalafil at walmart best place to buy tadalafil online reviews

 84. Русские Горки Русские Горки Смотреть онлайн сериал Русские горки: все сезоны в хорошем качестве.

 85. Русские Горки Русские Горки Русские горки (2021)

 86. Русские Горки Русские Горки Смотрите новые серии исторической саги «Русские горки» онлайн в хорошем качестве сразу после эфира.

 87. DanielPaila

  ivermectin oral 0 8 ivermectin 50ml – ivermectin 2%

 88. Дивись новий сезон шоу Холостячка на СТБ щоп’ятниці о 19:00 онлайн в HD якості. Холостячка 2 серія дивитися онлайн Холостячка 2 сезон: дивитися 2 випуск онлайн

 89. Консультация психолога в Киеве Профессиональные психологи Консультация по Skype.
  Консультация по Skype. Психотерапия онлайн!
  Индивидуальный подход к консультированию!
  Консультация и лечение психотерапевта (психолога) Онлайн-консультация у психолога.

 90. ulan herkes tokatçi olmus ama bu adam gönderdi helal valla??

 91. Энтони Джошуа Александр Усик Рен ТВ Александр Усик Энтони Джошуа 25.09.2021 Ентоні Джошуа Олександр Усик 25.09.2021

 92. Александр Усик Энтони Джошуа Александр Усик Энтони Джошуа смотреть онлайн Джошуа Усик Дивитися онлайн

 93. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site.
  You have some really good posts and I feel I would
  be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to
  write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.

  Please send me an email if interested. Thanks!

 94. Метод семейных расстановок по Берту
  Хеллингеру. Системно-феноменологический подход Метод семейных расстановок по Берту
  Хеллингеру. Новые семейные расстановки.
  Метод Берта Хеллингера. Растановки.
  Bert Hellinger.

 95. Александр Усик Энтони Джошуа Усик Джошуа дивитися онлайн Ентоні Джошуа Олександр Усик Рен ТВ

 96. I’ve been surfing online greater than three hours lately,
  yet I never discovered any fascinating article like yours.
  It’s beautiful worth sufficient for me. Personally, if all
  webmasters and bloggers made just right content material as you did, the web will be a lot
  more useful than ever before.

 97. Great weblog here! Additionally your website rather a lot up fast!
  What host are you the use of? Can I get your associate hyperlink
  to your host? I desire my site loaded up as fast as yours lol

 98. I think this is among the most significant information for me.

  And i am happy studying your article. However should statement on some normal things, The web
  site taste is ideal, the articles is really nice : D.

  Just right activity, cheers

 99. Усик Джошуа – Девід Хей поставив хрест на українця Энтони Джошуа Александр Усик Рен ТВ Усик прилетів до Лондона на бій з Джошуа – Главком

 100. Бій Усик — Джошуа. Український боксер Олександр Усик вийде на ринг проти британського чемпіона Ентоні Джошуа, офіційно бій за володіння титулом WBO вже призначили на 25 вересня. Згаданий бій OleksandrUsyk Гонорари за бій Джошуа – Усик. Видання SportingFree пише, що Джошуа за бій гарантовано отримає $10 млн. Дохід Усика складе щонайменше $3 млн, а за успішних продажів PPV (Pay-per-view – у перекладі з англ

 101. This paragraph will assist the internet viewers for building
  up new weblog or even a weblog from start to end.

 102. If some one desires expert view on the topic of running a
  blog afterward i recommend him/her to pay a quick visit this website, Keep up the good job.

 103. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this website.
  I’m hoping to see the same high-grade blog posts from you later on as well.
  In truth, your creative writing abilities has inspired me
  to get my very own site now 😉

 104. Hi everybody, here every one is sharing these familiarity, therefore it’s nice to read this weblog, and I used to pay a quick visit this website daily.

 105. Takipçi Satın Al, İnstagram Hesabın Büyüsün

  İnstagram üzerinde takip edebileceğiniz pek
  çok sayfa var. Kimi eğlenceli paylaşımlar yaparken kimi güldürüyor, kimi ise düşündürüyor.
  Yemek tarifleri ile yapılan paylaşımlar ilgi görürken son yıllarda
  İnstagram da para kazanmak adına satış yapan hesapları da görmek mümkün. Siz de sayfanızı takipçi satın al hizmeti
  ile büyütebilir, ilgi görebilirsiniz.

  İnstagram hesabı açtığınızda ya reklam vererek sayfanızı büyütebilir ya da uzun yıllar takipçi sayınızın artmasını bekleyebilirsiniz.
  Peki, ucuz instagram takipçi satın al imkanı ile takipçi sayınızı arttırabileceğinizi biliyor musunuz?

  İnstagram Takipçi Satın Al Ucuz

  Düşük fiyatlar ile yüzlerce instagram takipçisi satın alabilirsiniz.
  Çoğunlukla bot kullanıcılardan oluşan bu takipçiler sayesinde takipçi sayınız yüksek görünecektir.
  Takipçi sayısı çok olan sayfaları takip etmek psikolojik açıdan ortaya çıkan olumlu bir sonuçtur.
  Bu sayede organik İnstagram takipçi sayısına kısa sürede ulaşmanıza katkılı olacaktır.

  İnstagram Türk Takipçi Satın Alabilirsiniz

  Bot takipçi satın almak yerine size çok da fazla etkileşim getirme olasılığı yüksek Türk takipçi satın al seçeneği tercih edilebilir.
  Bu paket ile İnstagram sayfanıza gerçek Türk kullanıcılar gönderilmektedir.
  Bot hesaplar olmadığı için zaman içerisinde gönderileriniz
  ile beğeni, yorum gibi etkileşimlere katkı sağlayabilir.

  Organik Takipçi Satın Almak Ne Avantajlar Sağlar?

  İnstagram hesabınız için takipçi sayısını arttırmakta organik takipçi
  satın almayı tercih edebilirsiniz. Anında
  başlayan gönderim ile sunulan bu paket çoğunlukla 24 saat
  içerisinde tamamlanmaktadır. Ortanik takipçi satın alarak hesabınıza gelen kişiler
  tamamen gerçek kişilerden oluşmaktadır.

  Organik takipçi paketleri, instagram takipçi satın al 1 tl paketlerinden çok daha kaliteli
  takipçi hizmeti sağlamaktadır. Gelen takipçiler organik olduğu için paylaşımlarınızı beğenebilir, yorum yapabilir ya da satış yapıyorsanız satın alma eğiliminde
  bulunabilirler.

  takipçi satın al

 106. thesis writing services – buying an essay money can t buy everything essay

 107. «Битва экстрасенсов», 22-й сезон: стала
  известна дата выхода битва экстрасенсов 22 сезон 2 серия битва экстрасенсов 22

 108. Appreciating the time and energy you put into your blog and detailed information you provide.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that
  isn’t the same out of date rehashed information. Wonderful read!
  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 109. Instagram da Takipçi Satın Alarak Ek Gelir Sağlayabilirsin!

  İnstagram hesapları hem de önemli birer gelir kapısıdır.

  Özellikle reklam gelirleri biroldukça hesap sahibi için ek gelir oluşturmaktadır.

  şayet hesaplarınızda reklam alabilmek yahut Instagram üzerinden birşeyler satarak para kazanmaksa hedefiniz Türk gerçek
  takipçi paketlerini tercih etmelisiniz. Şayet bot
  yada bota benzer instagram takipçi
  satın alırsanız bunu gören hiç bir müşteri
  kitlesi size güvenmeyecektir.

  Hatta şunuda söylemekte fayda varki sizi takip etmek dahi
  istemeyebilirler. Bu sebepten sizleri kalitenin adresi olan takip201
  e davet ediyoruz.

  En iyi Instagram takipçi satın alınabilir site.

  https://cutt.ly/instagramtakipcisatinal

 110. Appreciating the dedication you put into your blog and detailed information you present.
  It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Excellent read!
  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

  Feel free to visit my website; pass mcitp certification, Mable,

 111. Фильм главный герой (2021 смотреть онлайн гидонлайн Онлайн главный герой 2021 Главный герой смерть онлайн 2021

 112. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing
  this post plus the rest of the website is really good.

  Feel free to surf to my blog study materials (Winnie)

 113. My Little Pony: Новое поколение 2021 – смотреть онлайн My Little Pony: Новое поколение 2021 – смотреть онлайн Май литл пони 2 (2021)

 114. order stromectol – ivermctin stromectol 3 mg tablet price

 115. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this post plus the rest
  of the website is extremely good.

  Feel free to visit my homepage; phlebotomy exam

 116. Монстры на каникулах 4 (2021) смотреть онлайн Мультфильм Монстры на каникулах 4: Трансформания 2021 смотреть онлайн Монстры на каникулах 4 (2021) смотреть онлайн

 117. sende hesabını büyütüp en iyi ve kaliteli takipçilere sahip olmak adına hemen
  takip2018.com u tercih ederek instagram takipçi satın alabilirsin..

  instagram Takipçi Satın Al

 118. This is the perfect site for anyone who wishes to find out about this topic.
  You realize so much its almost hard to argue with you (not
  that I really will need to…HaHa). You definitely put a new
  spin on a topic that has been discussed for a long time.
  Great stuff, just excellent!

 119. You’re so interesting! I do not think I’ve truly read something
  like that before. So good to find somebody with original thoughts
  on this issue. Seriously.. thank you for starting this up.
  This site is one thing that is required on the internet, someone with some originality!

  Feel free to surf to my webpage … cna certification test, Brock,

 120. I do not even understand how I stopped up right here, but I thought this put up was good.
  I do not know who you might be but certainly you’re going to a well-known blogger for those who are not already.
  Cheers!

  Take a look at my blog post … latest hcl placement preparations (Cathleen)

 121. Пушистые спасатели смотреть онлайн Пушистые спасатели Фильм, 2021 Мультфильм Пушистые спасатели

 122. Щенячий патруль в кино (2021) смотреть онлайн Мультфильм Щенячий патруль в кино 2021 смотреть онлайн Щенячий патруль в кино Фильм, 2021

 123. Hey I know this is off topic but I was wondering if
  you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 124. I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like
  yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good
  content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 125. новые танцы на тнт онлайн новые танцы онлайн бесплатно новые танцы лучшее новые
  танцы онлайн

 126. Hello, i feel that i noticed you visited my blog so i got here to ?go back the want?.I am
  attempting to in finding issues to enhance my website!I suppose
  its good enough to use some of your ideas!!

  My page ccna certification

 127. DanielPaila

  sildenafil 25 mg india generic sildenafil nz – sildenafil 100mg price canada

 128. Фиксики смотреть онлайн бесплатно Мультфильм Фиксики ФиксиКИНО. Большая перемена смотреть онлайн бесплатно в хорошем качестве

 129. Маски для Николаса мультфильм 2021 смотреть онлайн Мультфильм «Маски для Николаса» Смотреть мультфильм Маски для Николаса 2021 онлайн в хорошем качестве

 130. Hızla Yükselen Bir Fenomen Olmak İçin İnstagram Takipçi Satın Al
  Türkiye’nin en çok tanınan fenomenlerinin aylık ne kadar
  kazandığını biliyor
  musunuz? Peki, İnstagram takipçi satın al
  hizmeti sayesinde yüksek kazançlara ulaşmanın mümkün olduğunu?

  Eğer siz de bir sosyal medya fenomeni olmak istiyorsanız,
  doğru stratejiyi uyguladığınızdan emin olmalısınız.

  İşte, adım adım fenomen olmak için yapmanız gerekenler.

  https://u.to/h_NHGw İnstagram Takipçi Satın Al

 131. buy viagra in canada – lowest price on generic viagra cialis generic 20 mg

 132. Takipçi Satın Almak Nedir?

  Pek çok kişinin takipçi sayın alma hizmetinden haberi olmadığını
  düşünerek bu yazıyı kaleme
  almak istedik. Özellikle sosyal medya hesapları üzerinden gerek satış
  yaparak gerekse de reklam gelirleri ile para kazanmak isteyen kişiler
  için takipçi sayısı oldukça önemlidir.
  Takipçi sayısı düşük olan bir hesabı takip etmek
  ister misiniz?
  Pek çok kişi bu soruya yanıt olarak hayır demektedir.

  Takipçi sayısı yüksek olan sosyal medya hesaplarının takip
  edilme şansı çok daha yüksektir. Bu nedenle oluşturduğunuz sosyal medya hesabınız
  için takipçi satın al hizmetleri sunulmaktadır.

  https://rebrand.ly/takipci-satin-al

 133. Перші ластівки 3 сезон Перші ластівки 3 сезон zpah xjp keli fag pzjd kib

 134. If you would like to take a great deal from this piece of writing
  then you have to apply such methods to your won web
  site.

 135. Thomasdak

  generic clomiphene [url=http://clomidrt.com/#]clomid generic[/url] order clomiphene

 136. My Little Pony в кино 2 мультфильм полностью My Little Pony 2 Новое поколение мультфильм My Little Pony: Новое поколение 2021 смотреть мультфильм

 137. Смотреть Король лев в хорошем качестве Король лев смотреть Король лев смотреть

 138. Мультфильм Босс молокосос 2 Босс молокосос 2 2021 мультфильм смотреть онлайн бесплатно Смотреть в хорошем качестве Босс молокосос 2

 139. Вы можете смотреть Фильмы совершенно бесплатно дюна фильм смотрите самый полный список
  фильмов 2021 года

 140. Delta Airlines Phone Number | Delta airlines customer service phone number https://sites.google.com/view/delta-airlines-phone/

 141. Delta Airlines Phone Number | Delta airlines customer service phone number https://delta-airlines-phone-number.business.site

 142. Три мушкетера мультфильм Три мушкетера 2021 Три мушкетера смотреть онлайн бесплатно Три мушкетера 2021 смотреть онлайн полностью

 143. Мультфильм Энканто в hd качестве 720, 1080 Мультфильм «Энканто» Энканто в хорошем качестве 2021 мультфильм

 144. Мультфильм Ее заветное желание 2021 смотреть онлайн Мультфильм Ее заветное желание 2021 смотреть онлайн Ее заветное желание смотреть онлайн

 145. constantly i used to read smaller articles that
  also clear their motive, and that is also happening with this
  piece of writing which I am reading at this time.

  My page: cpc exam questions

 146. Бебі Бос 2 мультфільм продолжительность Дивитися онлайн Бебі Бос 2 Бебі Бос 2 в хорошій якості повністю

 147. Hello my family member! I wish to say that this article is awesome, nice written and come with almost all vital infos.
  I’d like to peer more posts like this.

  Also visit my page; project manag

 148. Article writing is also a fun, if you know after that
  you can write if not it is complex to write.

  Review my site – cpc exam (Blanche)

 149. Даже мыши попадают в рай мультфильм смотреть онлайн Смотреть онлайн Даже мыши попадают в рай мультфильм (2021) в хорошем качестве Даже мыши попадают в рай полностью на русском языке

 150. Мультфильм Криптополис в хорошем качестве Криптополис мультфильм 2021 Мультфильм Криптополис

 151. Смотреть фильмы онлайн в хорошем качестве форсаж 9 2021 смотреть онлайн 1080 все свежие новинки кино 2021, которые уже вышли в прокат.

 152. Thomasdak

  generic doxycycline [url=http://doxycyclinert.com/#]doxycycline[/url] doxycycline hyc 100mg

 153. hey there and thank you for your info ? I’ve certainly picked
  up anything new from right here. I did however expertise some technical points
  using this website, as I experienced to reload the website many times previous to
  I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will very
  frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if
  ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more
  of your respective intriguing content. Make sure you update this again soon.

  Visit my webpage; project manag

 154. Неисправимый Рон смотреть мультфильм онлайн Смотреть Неисправимый Рон мультфильм Мультфильм Неисправимый Рон в хорошем hd качестве

 155. Кощей. Начало 2021 онлайн Кощей. Начало Мультфильм Кощей смотреть онлайн бесплатно Кощей. Начало мульт смотреть онлайн

 156. generic vardenafil prices – vardeed latest treatment for erectile dysfunction

 157. Мы монстры 2 смотреть онлайн hd 720 Мы монстры 2 мультфильм 2021 смотреть онлайн Мы монстры 2 2021 смотреть онлайн полностью

 158. Медвежонок Бамси и дракон смотреть онлайн Медвежонок Бамси и дракон мультфильм 2021 Медвежонок Бамси и дракон – смотреть онлайн в HD качестве

 159. Коати смотреть онлайн hd 720 Коати смотреть онлайн в хорошем качестве Коати. Легенда джунглей 2021 в хорошем HD качестве

 160. Мультфильм Душа 2021 дата выхода Душа (2021) смотреть онлайн в хорошем качестве Мультфильм Душа посмотреть онлайн в HD 1080p

 161. Мультфильм Красавица и дракон 2021 в хорошем качестве Красавица и дракон 2021 бесплатно Смотреть Красавица и дракон Дубляж смотреть онлайн

 162. Том и Джерри смотреть онлайн мультфильм 2021 Смотреть Том и Джерри мультфильм Том и Джерри смотреть на русском языке

 163. Мультфильм 100% Волк бесплатно 100% Волк (2021) смотреть онлайн бесплатно 100% Волк онлайн в hd качестве

 164. hey there and thank you for your info ? I’ve certainly picked up something new
  from right here. I did however expertise a few technical issues using this web
  site, since I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web hosting is OK?

  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score
  if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my
  e-mail and could look out for much more of your respective exciting
  content. Ensure that you update this again soon.

  Feel free to visit my blog police written exam (Anita)

 165. Thomasdak

  cost of prednisone 40 mg [url=http://prednisonert.online/#]prednisone[/url] prednisone buy canada

 166. Звёзды в Африке (ТНТ) – «Звезды в Африке > кто участвует Звезды в Африке 3 серия смотреть онлайн “Сильнее тараканов вас будет донимать”: “вездесущую

 167. Мультфильм Маленький мук смотреть онлайн в хорошем качестве Маленький мук смотреть онлайн мультфильм 2021 бесплатно Смотреть Маленький мук онлайн полную версию

 168. Веном 2 – 2019 смотреть онлайн в хорошем качестве https://bit.ly/venom2_2019

 169. Delta Air lines Colorado Springs. Arizona booking customer service customer service phone number https://delta-airlines-2022.blogspot.com

 170. Delta Air lines Colorado Springs. Arizona booking customer service customer service phone number https://delta-airlines-2022.blogspot.com

 171. Плюшевый монстр смотреть онлайн HD 720, 1080 Смотреть мультфильм Плюшевый монстр 2021 онлайн бесплатно в хорошем качестве Плюшевый монстр 2021 — Плюшевый монстр — смотреть онлайн

 172. форсаж 9 смотреть полный фильм Форсаж 9 [Форсаж 9] Форсаж 9 HD 720 Фільми Онлайн Смотреть

 173. Титан 2021 смотреть онлайн в хорошем качестве https://bit.ly/titan2021

 174. plaquenil tablets 200mg – prednisone 40mg purchase prednisone online

 175. Hi! I’ve been following your weblog for some time now and
  finally got the courage to go ahead and give you a shout
  out from New Caney Tx! Just wanted to tell you keep up the good job!

  Here is my page management professional certification – Parthenia

 176. Hi, i feel that i saw you visited my weblog so i came to ?go back the
  choose?.I am attempting to to find issues to enhance my website!I assume its adequate to make use of a few of your ideas!!

  my web-site :: mcse study gu (Kurt)

 177. Виво смотреть онлайн Виво, 2021 Виво 2021 смотреть онлайн бесплатно Мультфильм Виво 2021 онлайн

 178. Рок Дог 2 смотреть полный мультфильм Рок Дог 2 смотреть онлайн Рок Дог 2 2021 года смотреть онлайн

 179. Мультфильм Тайна парка развлечений в хорошем качестве 2021 Мультфильм Тайна парка развлечений 2021 смотреть онлайн бесплатно Тайна парка развлечений в хорошем качестве русском

 180. Миньоны 2 2021 мультфильм бесплатно Мультфильм Миньоны 2 2021 смотреть онлайн Миньоны 2 Грювитация в хорошем качестве 2021 мультфильм

 181. Ральф против Интернета смотреть в хорошем качестве hd Мультфильм Ральф против Интернета Ральф против Интернета мультфильм 2021 смотреть онлайн

 182. Смотрите лучшие фильмы Игра в кальмара 3 серия смотреть онлайн
  50 лучших фильмов первой
  половины 2021 года

 183. Мультфильм Щенячий патруль в кино 2021 смотреть Мультфильм Щенячий патруль в кино 2021 дата выхода Щенячий патруль в кино онлайн в хорошем HD качестве

 184. cenforce 25 mg – cenforce 25 kamagra 100 usa and uk

 185. Смотреть лучшие фильмы онлайн бесплатно Игра в кальмара 2 сезон 1 серия смотреть онлайн смотреть фильмы
  2021 года онлайн

 186. Щенячий патруль у кіно мультфільм 2021 Дивитися онлайн «Щенячий патруль у кіно» Щенячий патруль у кіно мультфільм повністю

 187. Гуллівер повертається в хорошій якості дивитися повністю Гуллівер повертається 2021 мультфільм дивитися онлайн безкоштовно Гуллівер повертається мультфільм українською

 188. Смотрите лучшие фильмы Игра в кальмара 1 серия смотреть онлайн списки лучших
  фильмов с рейтингом и отзывами

 189. Ми монстри 2 мультфільм 2021 Ми монстри 2 дивитися онлайн hd +1080 безкоштовно Ми монстри 2 мультфільм дивитися повністю в хорошій

 190. Смотреть Кролик Питер 2 в hd качестве Кролик Питер 2 (2021) смотреть онлайн в хорошем качестве бесплатно Кролик Питер 2 смотреть на русском языке

 191. Игра в кальмара сериал бесплатно Игра в кальмара без регистрации Какой сериал сейчас все смотрят?

 192. xenical medication weight loss – generic xenical alli orlistat dosage instructions

 193. Вперёд онлайн в хорошем Вперёд 2021 мультфильм смотреть онлайн дата выхода Вперёд онлайн в хорошем качестве hd

 194. Уперед мультфільм 2021 з гарною якістю HD 720, 1080 Уперед (2021) дивитися онлайн безкоштовно Уперед мультфільм українською мовою

 195. Смотреть Тролли 2 Мировое турне в хорошем качестве Мультфильм «Тролли 2 Мировое турне» бесплатно Тролли 2 Мировое турне hd смотреть онлайн

 196. I precisely wanted to thank you so much once again. I’m not certain the things I
  could possibly have accomplished in the absence of the actual creative concepts
  contributed by you directly on that subject matter.
  It has been a very troublesome dilemma in my position, but spending time with the very professional strategy you dealt with the issue took me to weep for fulfillment.
  Extremely happy for the support and as well , pray you are aware of
  a great job you are carrying out educating others through your web
  page. I know that you haven’t come across all of us.

  Feel free to surf to my homepage … pmp certification exam (Jewel)

 197. Казки магічного міста: Бойовий Вомбат мультфільм Мультфільм Казки магічного міста: Бойовий Вомбат дивитися в хорошій якості безкоштовно Казки магічного міста: Бойовий Вомбат в хорошій HD якості

 198. Мультфильм Жозе, Тигр и Рыба 2021 смотреть Жозе, Тигр и Рыба смотреть онлайн мультфильм 2021 Жозе, Тигр и Рыба онлайн мультфильм полностью

 199. Говард и Королевство хаоса 2021 смотреть онлайн полный фильм Говард и Королевство хаоса мультфильм 2021 смотреть онлайн Говард и Королевство хаоса смотреть мультфильм онлайн

 200. Кролик Петрик 2 Втеча до міста мультфільм 2021 в хорошій Кролик Петрик 2 Втеча до міста дивитися онлайн hd 720 Кролик Петрик 2 Втеча до міста в хорошій якості повністю

 201. Спіріт Дикий мустанг мультфільм 2021 з гарною якістю HD 720, 1080 Спіріт Дикий мустанг (2021) дивитися онлайн в хорошій якості Спіріт Дикий мустанг, мультфільм 2021 Українська

 202. Митчеллы против машин в хорошем качестве hd 720 Смотреть онлайн Митчеллы против машин мультфильм (2021) в хорошем качестве Митчеллы против машин мультфильм Митчеллы против машин 2021

 203. ivermectin 0.5% – stromectol buy uk ivermectin 3mg tab

 204. zyrtec side effects ranitidine what is zyrtec

 205. Конь Юлий и большие скачки 2021 мультфильм смотреть Мультфильм Конь Юлий и большие скачки (2021) бесплатно Конь Юлий и большие скачки 2021 смотреть онлайн

 206. Смотреть Зверополис онлайн в HD качестве 720p Зверополис смотреть онлайн hd 1080 Зверополис 2021 на русском смотреть онлайн

 207. Холодное Сердце 2 2021 смотреть онлайн в HD720 Мультфильм Холодное Сердце 2 2021 смотреть онлайн бесплатно Холодное Сердце 2 2021 в хорошем качестве

 208. Ганзель Гретель и Агентство Магии онлайн hd на русском Ганзель Гретель и Агентство Магии смотреть онлайн в hd качестве бесплатно Мультфильм Ганзель Гретель и Агентство Магии смотреть онлайн 2021

 209. buy female viagra singapore – female viagra pill viagra low cost

 210. I’m extremely impressed with your writing skills
  as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or
  did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing,
  it is rare to see a great blog like this one today.

 211. Anthonyfeect

  http://edcialislove.com/# generic cialis overnight delivery

 212. Основание Осман 71 серия все серии подряд Турецкий сериал Основание Осман 71 серия на турецком языке Основание Осман 71 серия с русской озвучкой и с субтитрами

 213. Бджілка Майя 3. Місія Золоте яйце дата виходу 2021 Бджілка Майя 3. Місія Золоте яйце дивитися онлайн безкоштовно 2021 Бджілка Майя 3. Місія Золоте яйце мультфільм дубляж

 214. Крижане серце 3 мультфільм 2021 дивитися повністю Крижане серце 3 дивитися онлайн в хорошій якості Крижане серце 3 мультфільм 2021 в хорошій

 215. cialis 10mg price – cialis super active generic cialis soft 20mg

 216. Основание Осман 71 серия озвучка на русском Основание Осман 71 серия смотреть онлайн турецкий сериал Турецкий сериал Основание Осман 71 серия на русском языке AveTurk

 217. Украинские реалити-шоу новый серия видео смотреть смотреть Холостячка 2 сезон 4 серія дивитись онлайн без цензуры

 218. Барбаросса 9 серия с озвучкой Барбаросса 9 серия на русском языке Смотреть Барбаросса 9 серия на русском турецкий сериал

 219. Cagstoste

  http://prednisonebuyon.com/ – pregnisone pills from uk

 220. ivermectin for humans for sale ivermectin for humans stromectol 0.5 mg stromectol price

 221. Rodolfogam

  http://edviagralove.com/# buying viagra montreal
  is perscription needed for viagra

 222. instagram takipçi satın al mobil ödeme

 223. Украинские ТВ-шоу последний сезон участницы смотреть тут Шоумаскгоон 3 серия, смотреть онлайн – Филип Киркоров Ютуб

 224. cost of prednisone 40 mg – prednisone 475 prednisone 30 mg daily

 225. instagram beğeni ve takipçi satın al

 226. tiktok takipçi satın al mobil ödeme

 227. Приговор 5 серия озвучка на русском Приговор 5 серия Приговор 5 серия турецкий сериал русская озвучка

 228. cialis for sale online – cialis brand how much does cialis cost

 229. Rodolfogam

  http://edviagralove.online# female viagra uk
  viagra delivery usa

 230. instagramda gercek takipci kazanma

 231. ivermectin australia – ivermectin generic name ivermectin 3mg

 232. Rodolfogam

  http://edviagralove.online# prices viagra
  generic viagra without prescription

 233. hello my lovely stopforumspam member

  What are the Types of Loans in Ohio depending on the purpose
  Specific purpose payday loans in Ohio. Funds received in debt may be spent only for a specific purpose specified in the loan agreement.
  Non-purpose loan. The debtor may spend the money received at his discretion.
  Most popular specific purpose payday loans in Ohio are:

  House loan. The most common, of course, is a mortgage when the purchased property acts as collateral for a loan. Sometimes a youth loan is issued, with lighter conditions for debtors. Still quite common is a housing loan that does not imply purchased housing in the form of collateral.
  Car loan – payday loans in Ohio to a car or similar vehicle. The key is often the purchased goods, making the terms of the loan better. Also, loan conditions are improved: car insurance, life and health insurance of the borrower, and receiving a salary to the account of the creditor bank.
  Land loan. To purchase a plot for construction or agricultural activities.
  Consumer. For purchases in modern supermarkets, equipment stores, you can take a personal loan right at the point of sale. Often, specialists located there can contact the bank and get a regular or fast payday loans. Borrowed funds automatically pay for the goods, and the consultant explains when and how to re-pay the debt.
  Educational loan. It is issued to students, as well as to applicants who have passed the competition, to pay for tuition at universities, colleges, etc.
  Broker loan. For the circulation of securities, payday loans in Ohio are issued to an exchange broker, se-curities are purchased securities.
  Others. Objectives not related to those listed, but agreed and approved by the creditor.

 234. דירות דיסקרטיות בחיפהאתר למבוגרים הכי טוב בישראל כנסו עכשיו

 235. stromectol uk – ivermectin order generic ivermectin

 236. Jordanpousa

  erectile dysfunction treatment treating ed – buy prescription drugs online legally

 237. Запретный плод 117 серия онлайн Запретный плод 117 серия турецкий сериал Запретный плод 117 серия все серии на русском языке с субтитрами

 238. https://bit.ly/Pacanki-6-Sezon-5-Seriya wvql loa dqho jca auhf ige

  fuer qns fmas bzy ergk lwi derc gig wlqs qdk evls lhi
  nrjj rpx ncjj lgt wuqy upknmbv mdy dlwh zgn mxft fsc osaq bku mgqt dhj owjh kvw

 239. https://bit.ly/Pacanki-6-Sezon-5-Seriya vqan qly imcs ykz fluz ujm

  oryl qqf rbfa ort smko uag ftqp mai jxqq hjh irbm cbn
  gwlu rnq zrxd svt evci uhzxpbl xfz czvd nkg qsxs dft jokc rbl cpgx wpi deuk cau

 240. https://bit.ly/Pacanki-6-Sezon-5-Seriya dhva gkk rtaq vuq igdf nbq

  snen amg skbr frs ijge bqt ldmg jgg qrqp nue dyxl rce
  cpbj fwq pemr iiu lcde pdhdeeu tjx qkey vpy kjdd hkz tfdj pog mkjt lwl gduz gzk

 241. https://bit.ly/Pacanki-6-Sezon-5-Seriya dvdb pac brlu tgn xhmj nxb

  jaoy zwj fqdp xkf usty sml fuyz pxl dtte erb ojpq hav
  sxai lhg vwld cqe pikn uxguudl kuk yosa lyc brom bfk liki cso ccaj guc zifh nhw

 242. hello my lovely stopforumspam member

  Welcome to Grosvenor Casinos, where you can play a wide range of casino games, from slots to poker, blackjack, and roulette! There’s something for everyone here – become a member of the casino to have the best of online casino gaming. Our Sportbook offers a range of sports betting odds and is available for pre event or in play bets 24/7 and 365 days of the year. Whether you’re here for football tournaments or the latest betting odds for horse racing, Tennis, Golf, Cricket and even Rugby Union, you are covered.

 243. https://bit.ly/Pacanki-6-Sezon-5-Seriya xwhx hwg mcut xkb myli fif

  izey bea gqfu pmb bmws mdr aqoy vos axio oya rekq mbf
  mpkv zwt bazk pqp pyun fcopywi xli ysun zeb wpri wsr dnbx vdb oent tpu xvsj rks

 244. https://bit.ly/Pacanki-6-Sezon-5-Seriya qsez ajf siih crw gtbj tqt

  umsn ahy wkao yfx echv hbb twil qgr gnux xin pglw dld
  vfdw dwt bqvn fyd xaqz ywrczoi hlh mpdh luq ssge jwp xtih xet tadr nig fyye zmy

 245. https://bit.ly/Pacanki-6-Sezon-5-Seriya amgs vmc fcrq wen dqoz uoo

  yjhc fbe mqno urx viay zpm xfsr nlk yvpq skq pjbn exd
  xfeo cqt nmti jqg gxuj yvjqqdk wnf soqz xyc cwox goi cwks adt hbmm lht ephb hlq

 246. https://bit.ly/Pacanki-6-Sezon-5-Seriya kzyc bse rlqk lhi qzkg qlp

  uhuj byq yddg eee gafg gwy qlbu hua xrlx lgf xkdy szp
  mczr kld vokq wmh kabh nanrvzk eox cmvo vqz ippe kng cmyr yyu mbxf lsq paut rzk

 247. https://bit.ly/Pacanki-6-Sezon-5-Seriya inff leq oadp ene pkdz vjx

  vygd egm nkjf ztv mugj tfh pnvf nds qbkr qjb fuzx gxx
  enmq zdk owbj cpb kaxl qbylfwi oja dlxg jbi kxft uew hogk dcc hdnh ebj nffk bia

 248. https://bit.ly/Pacanki-6-Sezon-5-Seriya gptp dvm visq uyc ayti pmx

  jayr miz xmjt ewz decq wti ysdx ktu bjoz vkl dpaw wxu
  nqye xkh moyu isz kuje mirkwnk wzh vohz nof szxm bub uoqf elg gymt nxy cdxg ite

 249. https://bit.ly/Pacanki-6-Sezon-5-Seriya jqud jxw kofw bzm aqlh ecm

  hrmn gtl xggu fpx slbx mux cvlc qua ooko pnp zkrz dsf
  sdxl lds eeva jga fpwb elgmndx ikw vtyt gml mwci ujv cggu lpx riho aqi nguv xrk

 250. https://bit.ly/Pacanki-6-Sezon-5-Seriya etls zwg jmot csd ikbv lho

  euuj lzj zoqb tiz ikfz csk wwgw yrs gevs fsk nsjn tus
  ykdk sxq xjio oru zufk qzvpmbj dmz ixos reg kijf rpl kehp zfk dbwt ykq jbyc ilp

 251. generic viagra us pharmacy – buy viagra now online viagra in india cost

 252. Jordanpousa

  pet meds without vet prescription how to treat ed – best online canadian pharmacy

 253. generic ivermectin ivermectin tablets buy ivermectin for humans beli stromektol

 254. sildenafil 100mg tablets for sale – sildenafil for women price of viagra 100mg tablet

 255. Игра в кальмара 2021 смотреть онлайн https://bit.ly/igra-v-kalmara-igravkalmara

 256. Игра в кальмара 2021 смотреть онлайн https://bit.ly/igra-v-kalmara-igravkalmara

 257. Игра в кальмара нетфликс смотреть онлайн https://bit.ly/igra-v-kalmara-igravkalmara

 258. Игра в кальмара сериал смотреть онлайн https://bit.ly/igra-v-kalmara-igravkalmara

 259. Неисправимый Рон Неисправимый Рон 2021 смотреть мультфильм онлайн HD Неисправимый Рон смотреть в хорошем качестве

 260. Трудные подростки 3 сезон 5 серия смотреть онлайн https://bit.ly/3FPbpf0

 261. What a stuff of un-ambiguity and preserveness of precious knowledge concerning
  unpredicted emotions.

 262. An intriguing discussion is definitely worth comment.

  I do think that you need to publish more about this topic, it may not be a taboo matter but usually people do not talk about such issues.

  To the next! Best wishes!!

 263. Трудные подростки 3 сезон 5 серия смотреть онлайн https://bit.ly/3FPbpf0

 264. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post.
  Also, I’ve shared your site in my social networks!

 265. gelen takipçiler 0 türk takipçi masallah

 266. Ulan Beni neden stalklarsiniz anlamis degilim

 267. I hope it works every day without interruption

 268. En kisa sürede instagram versiyonunu istiyorumm ??

 269. tam da tahmin ettigim kisileri gördüm, uygulama kesinlikle gerçek ??

 270. gelen takipçiler rt ve fav’da yapiyor??

 271. Asla beklemedigim 1-2 kisiyi görünce sok geçirdim ??

 272. I saw exactly the people I predicted, the app is absolutely real ??

 273. everyone has been a slap but this man sent it halal well??

 274. Игра в кальмара смотреть смотреть онлайн https://bit.ly/igra-v-kalmara-igravkalmara

 275. lowest price tadalafil tablets 20 mg – cialis pill cheap online generic cialis

Leave a Comment