Εκμετάλλευση Αιγιαλού και από ενοικιαζόμενα δωμάτια φέτος

Μετά την αναστολή των κατεδαφίσεων των παρανομιών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στον αιγιαλό, μια νέα ρύθμιση έρχεται να επεκτείνει τα δικαιώματά τους στη χρήση του. Με τροπολογία επιτρέπεται πλέον και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια (εκτός από ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες) να μισθώσουν φέτος απευθείας το σύνολο του αιγιαλού που βρίσκεται μπροστά στην επιχείρησή τους, ενώ η ισχύ της δυνατότητας αυτής επεκτείνεται για όλους από τα δύο στα τρία χρόνια και με έκπτωση 40% για φέτος.  Παράλληλα παρατείνεται κατά ένα έτος, έως το τέλος του 2022, η δυνατότητα νομιμοποίησης παρανομιών στον αιγιαλό, ενώ προστίθενται στους «ευνοημένους» οι ιχθυοκαλλιέργειες.

Οι επίμαχες ρυθμίσεις κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, με το οποίο θα γίνει η διανομή των ακινήτων στο Ελληνικό. Μαζί τους και πολλές άλλες ρυθμίσεις για πολεοδομικά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα, ως προς τον αιγιαλό:

– Εκτός από ξενοδοχεία, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής, το δικαίωμα να μισθώσουν απευθείας τον αιγιαλό που βρίσκεται μπροστά από τις εγκαταστάσεις τους αποκτούν για μόνο για φέτος και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια «για λόγους αμιγώς οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων αυτών» (σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση). Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 (ν.4607) επετράπη όσοι έχουν δικαίωμα να προχωρούν σε απευθείας μισθώσεις (δηλαδή χωρίς δημοπρασία, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους) να μπορούν να καταλαμβάνουν το σύνολο του εν λόγω αιγιαλού, χωρίς περιορισμό ως προς την ανώτατη προς εκμετάλλευση έκταση.

– Με τον ίδιο νόμο είχε επιτραπεί το δικαίωμα αυτό να το ασκήσουν και επιχειρήσεις τις οποίες χώριζε δρόμος από την παραλία. Όμως ο δρόμος αυτός θα έπρεπε να είναι δημοτικός. Με τροπολογία απαλείφεται αυτός ο περιορισμός. Ως αιτιολόγηση προβάλλεται η συμμόρφωση με γνωμοδότηση που εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους πριν από 28 χρόνια.

– Η διάρκεια της απευθείας μίσθωσης επεκτείνεται από τα δύο στα τρία χρόνια.

– Εκτάκτως φέτος το ύψος του μισθώματος που θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις αυτές θα είναι το 60% του υπολογισθέντος (40% έκπτωση). Μόνο για φέτος, το ποσό αυτό θα δίνεται κατά 70% στο δήμο και 30% στο Δημόσιο (έναντι 60%-40%).

– Ο νόμος 4607/19 έδωσε τη δυνατότητα σε μια σειρά από επιχειρήσεις να νομιμοποιήσουν τις παράνομες εγκαταστάσεις τους στον αιγιαλό. Πρόκειται για έργα που εξυπηρετούν κοινοφελείς σκοπούς, βιομηχανικούς, συγκοινωνιακούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς κα. Τώρα προστίθενται και οι παράνομες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών στην ξηρά και τη θάλασσα.

Με άλλες τροπολογίες, μεταξύ άλλων:

– Δημιουργείται μια κοινή επιτροπή των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για να εξετάζει τις περιπτώσεις ετοιμόρροπων κτιρίων. Η αρμοδιότητά της δεν αφορά τα διατηρητέα και τους ιστορικούς τόπους, που εξαιρούνται ρητά, αλλά τα κτίρια 100 ετών και άνω (που βάσει της νομοθεσίας αποκτούν προστατευτικό καθεστώς) και όσα βρίσκονται  κοντά σε άλλα μνημεία ή σε αρχαιολογικούς χώρους. Η Επιτροπή θα κάνει αυτοψίες και θα αποφασίζει αν το κτίριο πρέπει να κατεδαφιστεί ή όχι και με ποιους όρους.

– Δίνεται η δυνατότητα να επιλεγεί το Τεχνικό Επιμελητήριο ως αναθέτουσα αρχή για τα πολεοδομικά σχέδια όλης της χώρας. Πρόκειται για ακόμα μια απόφαση που ενδυναμώνει το συλλογικό όργανο των μηχανικών, μετατρέποντάς το σε φορέα ανάληψης και διαχείρισης έργων και μελετών για λογαριασμό του δημοσίου.

– Καταργείται το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού (φορέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, που είχε ιδρυθεί μετά την κατάργηση του Οργανισμού Αθήνας). Τις αρμοδιότητές του αναλαμβάνει Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

– Επιτρέπεται η επέκταση εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων που δημιουργήθηκαν παράνομα (χωρίς άδεια από το δασαρχείο) αλλά εκ των υστέρων νομιμοποιήθηκαν.

– Παρατείνεται έως το τέλος του 2022 η προθεσμία ολοκλήρωσης των πολεοδομικών σχεδίων που βρίσκονται υπό εκπόνηση.

– Παρατείνεται ως το τέλος του 2022 η προθεσμία απομάκρυνσης βενζινάδικων και συνεργείων από περιοχές που άλλαξαν οι χρήσεις γης λ.χ. κέντρο Αθηνας

– Αιτήσεις για άρση απαλλοτρίωσης που είχαν υποβληθεί μέχρι την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας (4759/20) θα εξετάζονται με βάση το προϊσχύον καθεστώς.

Όσον αφορά στο θέμα της σύμβασης διανομής της γης στην επένδυση στο Ελληνικό, τυχόν νομοτεχνικές βελτιώσεις θα κατατεθούν σήμερα. Ο υφυπουργός Χωροταξίας Νίκος Ταγαράς είχε προαναγγείλει τροποποίηση της διάταξης για τις περιφράξεις, ώστε να διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα περίφραξης τμημάτων ή λειτουργιών θα περιορίζεται στη φάση κατασκευής και θα εξυπηρετούν την ασφάλεια των εργοταξίων.

Πηγή: http://greenagenda.gr