ΚΑΥΣΗ σκουπιδιών; Ξεχάστε το! – Support Earth

SOS: Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση προχωράει σε μία ακόμη εγκληματική ενέργεια σε βάρος της υγείας μας και του περιβάλλοντος!

Τον Αύγουστο του 2020 το Υπουργικό Συμβούλιο έφερε προς διαβούλευση για μόλις 2 βδομάδες, μια πρόταση 729 σελίδων- το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που προκρίνει την καταστροφική και δηλητηριώδη ΚΑΥΣΗ (!) σκουπιδιών ως τη βασική μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων μας.   

Χωρίς, φυσικά, τον απαραίτητο χρόνο για κοινοβουλευτική κριτική και δημόσιο διάλογο με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, περιβαλλοντικές κινήσεις κατοίκων κ.ά., η κυβέρνηση προωθεί ένα υγειονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα. Πρέπει να τους σταματήσουμε!

Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, μεταξύ άλλων, ορίζει την καύση ως βασική μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων. Στα απορρίμματα περιλαμβάνονται υπολείμματα των   βιολογικών καθαρισμών, χρησιμοποιημένα ελαστικά, πλαστικά, λυματολάσπη, ζωοτροφές,  γεωργικά απορρίμματα, χρησιμοποιημένα λάδια. Σε αυτό το τοξικό έγκλημα δίνουν τον ωραιοποιημένο τίτλο «ενεργειακή  αξιοποίηση».

Τουλάχιστον 4 νέες μεγάλες μονάδες καύσης σκουπιδιών σχεδιάζονται στη χώρα, στον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια, τη Λακωνία και την Αθήνα, στο Σχιστό Κερατσινίου και τη Φυλή. Η Φυλή είναι μια περιοχή της Αθήνας όπου τα τελευταία 50 χρόνια καταλήγουν σχεδόν όλα τα σκουπίδια της Αττικής, χωρίς να έχουν ληφθεί ποτέ τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Στο ίδιο πνεύμα αδιαφορίας για τη δημόσια υγεία, τον   Αύγουστο, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Πατούλης, και ο Εθνικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος   Νομού Αττικής (που διαχειρίζεται τα στερεά απόβλητα της Αθήνας) ανέθεσαν στην εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή και εργοστασίου καύσης σκουπιδιών!

Η καύση των απορριμμάτων, εκτός του ότι καταστρέφει πολύτιμα υλικά που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν, είναι μία επιλογή εξαιρετικά επικίνδυνη για το   περιβάλλον αλλά και επιβλαβής για την υγεία των πολιτών διότι παράγει ιδιαίτερα τοξικούς και καρκινογόνους ρύπους και υπολείμματα όπως διοξίνες και φουράνια.

Επιδημιολογικές μελέτες σε Ιαπωνία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, καθώς και πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου Βόλου, μιας πόλης που βιώνει τα αποτελέσματα της καύσης, δείχνουν:  αυξημένη συγκέντρωση διοξινών στο αίμα των εργαζομένων στα εργοστάσια καύσης καθώς και στους πολίτες που διαμένουν σε κοντινές περιοχές, αυξημένη συσχέτιση της καύσης με παθήσεις του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, αυξημένα περιστατικά νεοπλασματικών ασθενειών του ήπατος και του πνεύμονα, αυξημένη εμφάνιση παιδικών καρκίνων, και αύξηση  νευρολογικών διαταραχών.

Τα εργοστάσια καύσης προβλέπεται να λειτουργήσουν για τουλάχιστον 25 χρόνια, με εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων για καύση προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των ιδιωτών.

Αν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα, θα πετάξουν το μέλλον μας στα σκουπίδια.

 Λέμε ΟΧΙ στην επέκταση της Φυλής. Λέμε OXI στην καύση σκουπιδιών που καθιερώνουν η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργολάβοι!

Λέμε ΝΑΙ στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση

και την επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών.

Λέμε NAI στην υγεία μας!

 

SUPPORT  EARTH

Πληροφορίες : http://localhost/pointer/ss     

Επικοινωνία: s.earth.athens@gmail.com

facebook page: https://www.facebook.com/supportearthgr

+ facebook group- Ομάδα Ανοιχτού Διαλόγου Support Earth: https://www.facebook.com/groups/237638414204882