Απολογισμός της δράσης «ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ» | 21 & 22 Μαΐου 2022, Βόλος

Πριν ένα μήνα πραγματοποιήσαμε ένα πολυμορφικό διήμερο δράσεων στην πόλη του Βόλου για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας για καθαρό αέρα έχοντας ως βασικό εργαλείο τη μουσική και την δημιουργική έκφραση στον δημόσιο χώρο. Το συντονιστικό της δράσης αποτελούνταν από ατομικότητες και συλλογικότητες από την Αθήνα και τον Βόλο. Κύριος στόχος ήταν η ενεργοποίηση του κινήματος έπειτα από αυτά τα δύο χρόνια εγκλεισμού και καταστολής που έχουμε βιώσει και που έχουν φέρει σημαντικές διασπάσεις στους κοινωνικούς δεσμούς. Προσπαθούμε να αντιληφθούμε την ευρύτερη εικόνα όλου αυτού που συμβαίνει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά με ομαδικές διαδικασίες, εντοπίζοντας το μετατραυματικό στρες που βιώνουμε ατομικά και συλλογικά. Μπροστά σ’ ένα μέλλον που μοιάζει αβέβαιο και σκοτεινό, προσπαθούμε να μη δώσουμε χώρο στην ματαιότητα των καιρών και στην βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους, στις γειτονιές, στις πλατείες, στις πόλεις και στα χωριά, ώστε να τροφοδοτήσει το ένα το άλλο γνώση και εμπειρία, και με τον χρόνο να χτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης.

Την Τρίτη 10 Μαΐου πραγματοποιήσαμε συναυλία οικονομικής ενίσχυσης στην πλατεία Πρωτομαγιάς με stand up comedy (Γιώργο Αλεβίζο, Ειρήνη Ξυγκάκη και Δημήτρη Παλιγκίνη) και με τα μουσικά σχήματα Tarantesys, Farra Trio και Hybridian. Λειτούργησε μπαρ καθώς και κουτί οικονομικής ενίσχυσης. Τα έσοδα της συναυλίας χρησιμοποιήθηκαν για τα έξοδα μεταφοράς των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στον Βόλο.

Την Παρασκευή 20 Μαΐου το βράδυ ανέβηκε πούλμαν από την Αθήνα και οι συμμετέχοντες φιλοξενήθηκαν στην κατάληψη Ματσάγγου, στην οικοκοινότητα Διμήνι καθώς και σε σπίτια αλληλέγγυων.

Το Σάββατο 21 Μαΐου στις 12:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση/μικροφωνική στην πλατεία Ελευθερίας. Εκεί έδωσαν το παρόν συλλογικότητες κάνοντας χαιρετισμό και τοποθέτηση για την τρέχουσα κατάσταση στον Βόλο (ΑΓΕΤ & δικαιοσύνη στον Βασίλη Μάγγο). Αμέσως μετά έγινε μουσική πορεία ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο κέντρο της πόλης με τους Caracatu, τις Οιστρογόνες, τη μαριονέτα Χάρο και τους αλληλέγγυους. Η πορεία μέτρησε περίπου στα 400 άτομα, και είχε κύριο σκοπό να ενημερώσει και να προσκαλέσει τον κόσμο του Βόλου στις δράσεις που ακολουθούσαν, αλλά και να δώσει παλμό στη διεκδίκηση της ομορφιάς της φύσης και της ζωής, της υγείας και της ελευθερίας, με τραγούδια, χορό και συνθήματα.

Την ίδια μέρα από το απόγευμα και μετά στήθηκε το φεστιβαλικό κομμάτι του διημέρου σε δύο σημεία της πόλης. Το ένα βρισκόταν στο λιμάνι, μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου το Sea Clown Sailing Circus έκανε show με ακροβατικά και μουσική. Μετά ακολούθησε η παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Ο Καραγκιόζης και το μαγεμένο δεντρί» από το Θέατρο Σκιών Namaste. Η πρώτη αυτή σκηνή απευθυνόταν κυρίως στα παιδιά, στην επαφή τους με τις έννοιες της αγάπης και του σεβασμού για τη φύση αποδομώντας τον ανθρωποκεντρικό μας χαρακτήρα, ενώ η ακροβατική στο ιστιοφόρο προσέφερε εικόνες ελευθερίας και μιας διαφορετικής προσέγγισης της ζωής. Ταυτόχρονα ενημερώθηκε κόσμος για την συναυλία στην “κεντρική σκηνή”.

Η κεντρική σκηνή στήθηκε από το απόγευμα στο ανοιχτό θεατράκι Αναύρου μαζί με τραπεζάκια από συλλογικότητες κατά της καύσης σκουπιδιών (No burn, Ενεργοί Πολίτες, Ελεύθερα Βουνά χωρίς Αιολικά), την Κοινωνική Κουζίνα Βόλου της κυρίας Αγγελικής καθώς και μπαρ για οικονομική ενίσχυση των δικαστικών εξόδων των συντρόφων που εκδιώχθηκαν στην πορεία 14/6/20 καθώς και για την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου. Σημαντική συμβολή είχε επίσης το Στέκι Μεταναστών Βόλου.Τα μουσικά σχήματα που εμφανίστηκαν και στήριξαν ήταν – με σειρά εμφάνισης : Μουσικά σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ηπειρώτικο πολυφωνικό σχήμα από τα Εξάρχεια, Noizedelic Folk, Sea Clown Sailing Circus, Flamenco por la libertad, DeLuar trio, Kokowumba & friends και Lasha & friends. Η σύνθεση της συναυλίας βασίστηκε στην επιλογή μουσικών και σχημάτων από διαφορετικά μέρη του κόσμου με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές με κοινό όμως βλέμμα στην πολυμορφία, τη σύνδεση και την αλληλεγγύη.

Την επόμενη μέρα, την Κυριακή 22 Μαΐου το πρωί, πραγματοποιήσαμε μαζί με τον Γιάννη Μάγγο πεζοπορία αφιερωμένη στον γιο του Βασίλη η οποία κατέληξε στις Σταγιάτες. Εκεί μαζί με τη συνέλευση των κατοίκων «Ελεύθερα Νερά» συντονίσαμε συζήτηση η οποία είχε σκοπό την ενημέρωση για την ΑΓΕΤ και το νερό των Σταγιατών καθώς επίσης και για την εξέλιξη της δικαστικής υπόθεσης του Βασίλη Μάγγου.

Έπειτα, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με αντιφασιστικά τραγούδια από την Βασιλική Νίκα, stand up comedy από τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο και ένα σύντομο παραδοσιακό γλέντι από παρευρισκόμενους μουσικούς. Το διήμερο έληξε τελετουργικά με μια μπόρα!

Το διάστημα που πέρασε ως συντονιστικό κάναμε στην Αθήνα δύο δια ζώσης απολογιστικές συναντήσεις και μία διαδικτυακή με τις συλλογικότητες του Βόλου. Έναν μήνα μετά, κρατώντας μια πιο νηφάλια απόσταση, κάναμε αυτοκριτική, συζητήσαμε για το τι πήγε καλά, τι πήγε λάθος σε οργανωτικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, τι συνέβη και ποιο είναι το στίγμα που άφησε αυτή η δράση. Σε αυτό που καταλήγουμε κι αυτό που κρατάμε έπειτα από τέτοιου τύπου αποκεντρωμένες δράσεις, είναι η σημαντικότητα της δικτύωσης και την ενδυνάμωσης των ανθρώπων και των συλλογικοτήτων μέσα από τη φυσική συνάντηση και γνωριμία κι όχι μέσω των social media τα οποία έχουν αντικαταστήσει πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας και των κινηματικών διαδικασιών. Οι σπόροι που σπέρνουμε μέσα από τις φυσικές γνωριμίες και δράσεις μας, θέλουν τον χρόνο και τον χώρο τους για να ανθίσουν και να καρποφορήσουν. Ανθίζουν όμως ταυτόχρονα και οι σχέσεις όσων συμμετέχουν στην οργάνωση, γνωριζόμαστε και αναπτύσσουμε προσωπικές σχέσεις και αλληλεγγύη, ζυμωνόμαστε και αποκτάμε πιο ευρεία οπτική, πιστεύουμε στη δύναμή μας και μαθαίνουμε να στηριζόμαστε ο ένας στην άλλη.

Αντιλαμβανόμαστε τους κατά τόπους αγώνες ως κομμάτι του ίδιου παζλ γι’ αυτό θεωρούμε σημαντικό να χτίζουμε γέφυρες αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα φτιάχνοντας έτσι έναν ιστό μέσα από τον οποίο ανταλλάσσεται η διαφορετική προσέγγιση των αγώνων, η εμπειρία και η γνώση. Είναι μια περίοδος που η διάσπαση πάσης φύσεως επικρατεί οπότε μοιάζει αναγκαίο να οργανωθούμε και να αντισταθούμε ως ενιαίο μέτωπο σε αυτή την πραγματικότητα με μια ανεκτικότητα στην ποικιλομορφία της κινηματική μας εργαλειοθήκης! Όπως είπε και ένας σύντροφος στον Βόλο : “Ας πορευόμαστε διαφορετικά αλλά να χτυπάμε μαζί”.

Καλή δύναμη στους αγώνες μας!

Συντονισμός δράσης “Φτιάχνουμε ατμόσφαιρα”

SUPPORT EARTH