Η απάτη της ανακύκλωσης

Η περιβαλλοντική κρίση είναι δεδομένο ότι είναι παρούσα. Δεν αποτελεί ούτε μια μελλοντική πιθανότητα, ούτε εντάσσεται στην κατηγορία μιας πεποίθησης για το υπαρκτό της ή μη. Είναι ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο γεγονός και οι αρνητές της πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως καρικατούρες ενός πεπερασμένου καταναλωτικού προτύπου ζωής. Η Gen Z κατάφερε να αποτάξει τα χίπστερ στοιχεία των Millennials οι οποίοι υπηρετούσαν τα καπιταλιστικά αγαθά, και εν συνεχεία να υιοθετήσει ένα μινιμαλιστικό τρόπο ζωής προωθώντας την βιωσιμότητα (sustainability). Η ανθρωπότητα έχει μόλις 10 χρόνια περιθώριο να αλλάξει συνήθειες πριν η καταστροφή γίνει μη αναστρέψιμη. Και η νέα γενιά σίγουρα συμμετέχει σε αυτό το σπρίντ προσπαθώντας να πετύχει μέσα από τις καταναλωτικές της επιλογές την προσαρμογή της παγκόσμιας εμπορικής δραστηριότητας στις παραπάνω απαιτήσεις.

Το έχει όμως πραγματικά καταφέρει;

Μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες του πλανήτη είναι οι 8,3 δις τόνοι πλαστικού που δολοφονούν την πανίδα, καταστρέφουν τα οικοσυστήματα και επιστρέφουν στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας. Είναι φυσικό επόμενο λοιπόν η ραγδαία αύξηση των εκστρατειών κάτα της χρήσης και παραγωγής πλαστικού τόσο σε μικροκοινωνικό επίπεδο όσο και δειθνώς. Υπάρχει ωστόσο ένα παράδοξο. Παρά την διεθνή κριτική, η βιομηχανία πλαστικών μεγαλώνει και εξαπλώνεται όσο ποτέ άλλοτε. Γίνονται διαρκώς επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής πλαστικών μιας και η πρόσφαση πλέον πρόσβαση στο φυσικό αέριο μειώνει κατά πολύ το κόστος παραγωγής πλαστικού. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2040 η ποσότητα πλαστικών στους ωκεανούς θα τριπλασιαστεί.

Πώς γίνεται όμως η εν λόγω βιομηχανία να έχει αντέξει τον πόλεμο που δέχεται από το οικολογικό κινήμα; Πώς έχει καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να επεκτείνει και την δραστηριότητά της;

Για χρόνια, η απάντηση στο πρόβλημα των πλαστικών είναι μία: η ανακύκλωση. Από τα πλαστικά που καταλήγουν στα σημεία διαλογής, το 91% αυτών είναι μη ανακυκλώσιμα καθιστώντας τα σχεδόν αδύνατο να μεταπωληθούν. Είναι τα λεγόμενα μικτά πλαστικά των οποίων η παραγωγή έχει αυξηθεί. Τα χαρακτηριστικά τρία βελάκια της ανακύκλωσης που υπάρχουν σε κάθε πλαστικό προϊόν είναι παραπλανητικά. Κι αυτό γιατί δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη προγράμματα ανακύκλωσης που να είναι οικονομικά συμφέροντα για να υποστηρίξουν την ανακύκλωση της πλειοψηφίας των πλαστικών. Η ύπαρξή τους όμως δεν είνα τυχαία. Αυτή η παρανόηση έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και δεκαετίες από τις ίδιες τις εταιρείες πλαστικών.

Η οικονομική ανάπτυξη των περισσότερων δυτικών χωρών μεταπολεμικά παρείχε αμέτρητες ευκαρίες εφαρμογής του πιο αποδοτικού και οικονομικού υλικού που έχει παραχθεί ποτέ. Αλλά την δεκαετία του ’70 η βιομηχανία πλαστικών έπρεπε να αντιμετωπίσει το κύμα της οικολογικής αφύπνισης. Η πρώτη «Μέρα της Γης» αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στην ιστορία των ΗΠΑ. Σε απάντηση οι βιομηχανίες αλλά και οργανώσεις όπως η Greenpeace επιδόθηκαν στην διαφημιστική προπαγάνδα μετατοπίζοντας την ευθύνη στους πολίτες αντιπαραβάλλοντας ως λύση την ανακύκλωση. Επιπλέον δημιούργησαν το «The council of solid waste solutions» που αποτελούνταν από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου που παρήγαγαν πλαστικό. Εκείνη την εποχή, μεγάλες εταιρείες αντιμετώπιζαν κυρώσεις για την χρήση πλαστικού στα προϊόντα τους γεγονός που απειλούσε την βιομηχανία. Έτσι ανατέθηκε σε αυτό το Συμβούλιο να δώσει μια λύση στο πρόβλημα έχοντας ως budget εκατομμύρια δολάρια. Και η λύση όντως βρέθηκε.

Για να καθησυχάσει τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, η βιομηχανία επιδότησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης στις ΗΠΑ. Το απότοκο ήταν οι κυρώσεις να αρθούν και η δημόσια εικόνα του πλαστικού σαν υλικό να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση ως θετική από το καταναλωτικό κοινό. Ταυτόχρονα σκέφτηκαν και έναν άλλο τρόπο για να προωθήσουν τη χρήση πλαστικού. Δεχόμενοι πιέσεις από τα κράτη και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για να προσδιορίσουν καλύτερα τα πολλά είδη πλαστικών, δημιούργησαν ένα αριθμητικό σύστημα, οι αριθμοί του οποίου θα βρίσκονταν μέσα στο γνωστό σύμβολo της ανακύκλωσης με τα βέλη. Το πρόβλημα ωστόσο ήταν ότι αυτή η αποτύπωση γεννούσε την εντύπωση ότι όλα αυτά τα είδη πλαστικού ήταν δυνατό να ανακυκλωθούν. Κατά τη δεκαετία του ’80 και του ’90 οι βιομηχανίες έπειθαν τις Πολιτείες των ΗΠΑ να περάσουν νόμους για να καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή αυτής της αρίθμισης στις συσκευασίες. Κατάφεραν έτσι, με ένα απλό οπτικό τέχνασμα να δημιουργήσουν την πεποίθηση ότι τα πάντα μπορούν να ανακυκλωθούν.

Η πλειονότητα όμως των σκουπιδιών που κατέληγαν στα σημεία διαλογής όπως ήταν φυσικό δεν ανακυκλώνονταν γιατί δεν υπήρχε η κατάλληλη τεχνολογία με αποτέλεσμα να καταλήγουν στις χωματερές ή να καίγονται. Και τότε ένα χέρι βοηθείας εμφανίζεται: η Κίνα. Η χώρα ισχυριζόταν ότι διέθετε τα μέσα και το φθηνό εργατικό δυναμικό για να λειτουργήσει μονάδες ανακύκλωσης. Η βιομηχανία της αυξάνονταν και είχε ανάγκη από πρώτες ύλες, έστω και σκουπίδια. Χιλιάδες πλοία έμελλαν να μεταφέρουν κάθε χρόνο τόνους σκουπιδιών, φτάνοντας στο τέλος της ημέρας η Κίνα να υποδέχεται σχεδόν το 70% των παγκόσμιων απορριμάτων. Το 2016, οι ΗΠΑ εξήγαγαν 16 εκατομμύρια τόνους πλαστικού, χαρτιού και μετάλλων στην Κίνα. Στην πραγματικότητα, το 30% αυτών των μικτών ανακυκλώσιμων υλικών μολύνθηκαν τελικά από μη ανακυκλώσιμα υλικά, δεν ανακυκλώθηκαν ποτέ και κατέληξαν να μολύνουν την ύπαιθρο και τους ωκεανούς της Κίνας.

Το 2018 η Κίνα απαγόρευσε την εισαγωγή των περισσότερων πλαστικών και άλλων υλικών που δεν ανταποκρίνονταν σε νέα, πιο αυστηρά πρότυπα καθαρότητας. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ έστειλαν τα πλαστικά απορρίμματα σε άλλες χώρες, στέλνοντας 68.000 εμπορευματοκιβώτια στο Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη το 2018. Όταν αυτές οι χώρες θέσπισαν αργότερα απαγορεύσεις εισαγόμενων πλαστικών απορριμμάτων, οι ΗΠΑ έστρεψαν τα απόβλητά τους στην Καμπότζη, το Μπαγκλαντές, τη Γκάνα, το Λάος, την Αιθιοπία, την Κένυα και τη Σενεγάλη – χώρες με φθηνή εργασία και χαλαρούς περιβαλλοντικούς κανόνες. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στέλνουν στο εξωτερικό πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως πλαστικών απορριμμάτων, συχνά σε χώρες που έχουν ήδη πλημμυρίσει από τα σκουπίδια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 20% έως 70% του πλαστικού που προορίζεται για ανακύκλωση στο εξωτερικό είναι αχρησιμοποίητο και τελικά απορρίπτεται. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα πλαστικά απόβλητα που εξήχθησαν στη Νοτιοανατολική Ασία οδήγησαν σε μόλυνση του νερού, κατέστρεψαν τις καλλιέργειες από τις οποίες βιοπορίζονται χιλιάδες άνθρωποι, προκάλεσαν αναπνευστικές ασθένειες λόγω των τοξικών καπνών από την αποτέφρωση ενώ παρατηρήθηκε και αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος από τοπικές μαφίες που σε συνεργαία με τις υποτιθέμενες εταιρείες ανακύκλωσης εναποθέτουν τα σκουπίδια στο περιβάλλον. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και η Ευρώπη.

Όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, υπολογίζεται ότι το 2016 τα απορρίμματα που ανακυκλώθηκαν ήταν μόλις 17% του συνόλου. Το επιχείρημα που μονοπωλεί είναι η αδιαφορία και η ελλειπής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την διαδικασία της ανακύκλωσης. Το σαθρό αυτό επιχείρημα διέψευσε ένα περιστατικό στον Ασπρόπυργο το καλοκαίρι του 2015 όταν η Αττική πνίγηκε στον τοξικό καπνό από τη φωτιά σε ΚΔΑΥ της περιοχής που ανήκε στην εταιρεία «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.». Μέσα στο ΚΔΑΥ βρέθηκαν υλικά τα οποία δεν έπρεπε να υπάρχουν σε ένα κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων, όπως π.χ. διάφορα είδη βιομηχανικών και βιοτεχνικών αποβλήτων, που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να ακολουθούν εντελώς διαφορετική επεξεργασία για να μην κινδυνεύει το περιβάλλον και η υγεία των πολιτών. Επιπλέον κυκλοφορήσουν φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί ένα χρόνο νωρίτερα στο συγκεκριμένο ΚΔΑΥ και δείχνουν φορτηγό να φορτώνει αδιαχώριστα σκουπίδια (ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα μαζί) με προορισμό τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είνα δύο. Αρχικά η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει κάποιο «έργο» ως προς την ανακύκλωση των απορριμμάτων που παράγει. Ωστόσο η παντελής έλλειψη πολιτικής καταδικάζει κάθε χρόνο την χώρα σε πρόστιμα για την κατάσταση που επικρατεί στις χωματερές. Ο δέυτερος είναι τα οικονομικά οφέλη των εταιρειών της ΕΕΑΑ. Στην τιμή κάθε συσκευασμένου  προϊόντος ενσωματώνουν το τέλος ανακύκλωσης – το κόστος δηλαδή της ανακύκλωσης της συσκευασίας είτε γίνεται εν τέλει η ανακύκλωση είτε όχι. Στο δε ποσοστό στο οποίο όντως γίνεται ανακύκλωση οι εταιρείες κερδίζουν από την πώληση των διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων υλικών στις βιομηχανίες μιας και αυτές είναι που θα τα ανακυκλώσουν και θα τα αξιοποιήσουν.Επιπλέον, για τα  ανακυκλώσιμα υλικά που πουλάνε οι εταιρείες ανακύκλωσης στις βιομηχανίες επιδοτούνται με ένα ποσό της τάξης των 20 – 25 ευρώ ανά τόνο για τη διαδικασία της μεταφοράς και της διαχώρισης.

Στο όνομα του οικονομικού κέρδους από τα πλαστικά, συντελείται στην χώρα μας και ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Στον Βόλο το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ έχει αναλάβει την καύση σκουπιδιών με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα της πόλης να καθίσταται τοξική. Οι δημοτικές αρχές βρίσκονται σε συνεννόηση με ιδιωτικές εταιρείες εμφιάλωσης με σκοπό την ιδιωτικοποίηση του νερού του Βόλου και των γύρω περιοχών. Η αγορά εμφιαλωμένου νερού στην πόλη είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η ΔΕΥΑΜΒ δεν φροντίζει να συντηρεί το σύστημα ύδρευσης. Και γιατί να το κάνει άλλωστε, όταν μπορεί πολύ απλά να ξεπουλάει το νερό το οποίο εν συνεχεία θα εμφιαλωθεί σε πλαστικά μπουκάλια τα οποία θα καταλήξουν είτε στις χωματερές είτε καλύτερα στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Μια αμοιβαία επικερδής μπίζνα με μοναδικά θύματα το περιβάλλον και τους κατοίκους στον Βόλο και τις Σταγιάτες που μάχονται να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα ενός από τα πιο ζωτικής σημασίας αγαθά για την ανθρώπινη ζωή.

Η παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών λοιπόν, έχοντας να αντιμετωπίσει όπως και το ’70, το περιβαλλοντικό κίνημα, χρησιμοποιεί όπως και τότε το πλέον αποτελεσματικό μέσο χειραγωγήσης: την διαφήμιση. Η λογική της «ατομικής ευθύνης του καταναλωτή» να ανακυκλώσει, προπαγανδίζεται συνεχώς από χαρούμενους και συνειδητοποιημένους νέους στα διάφορα διαφημιστικά σποτς. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ατομική ευθύνη. Αυτή όμως δεν αφορά την στρουθοκαμιλίστικη λογική της ανακύκλωσης. Αφορά την εγκράτεια και την απεξάρτησή μας από την καταναλωτική μανία που μας έχει κυριεύσει. Αφορά την μεταστροφή μας όσο γίνεται σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Γιατί σε τελική ανάλυση είναι δική μας ευθύνη να μποϊκοτάρουμε όσους εξέθρεψαν την άγνοια και τον υπερκαταναλωτισμό μας και επωφελήθηκαν από αυτόν. Είναι δική μας ευθύνη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος εκμετάλλευσης της φύσης και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που διαπράττουν.

_____

Κείμενο: Δήμητρα Μπέη

Πηγή: https://3pointmagazine.gr/i-apati-tis-anakyklosis/

* Φωτογραφία: Εργάτρια ξεκουράζεται πάνω σε πλαστικά μπουκάλια σε μια μονάδα ανακύκλωσης πλαστικού στην Jiaxing, της επαρχίας Zhejiang στην Κίνα

271 Thoughts to “Η απάτη της ανακύκλωσης”

 1. 6 mg tadalafil – goodrx cialis daily cialis cost

 2. generic viagra in the usa – how to order sildenafil from canada sildenafil 25 mg uk

 3. tadalafil 2.5 mg india – buy cialis online us pharmacy generic cialis canada pharmacy

 4. ivermectin drug – buy stromectol 2mg purchase stromectol

 5. best erection pills – cures for ed gas station ed pills

 6. canadian pharmacy prednisone – prednisone 20 mg buy prednisone online uk

 7. viagra pills online purchase – best female viagra tablets viagra over the counter us

 8. cialis over the counter south africa – Buy cialis without prescription cialis europe

 9. where to buy ivermectin – stromectol for human stromectol us

 10. erectile dysfunction pills reviews – medication for fda approved over the counter ed pills

 11. ventolin price – ventolin cost uk ventolin hfa inhaler

 12. how much is cytotec in south africa – cytotec misoprostol misoprostol price

 13. doxycycline 100mg cap price – cheapest doxycycline uk doxycycline 100g tablets

 14. neurontin 800mg – synthroid 300 mcg tablets levothyroxine 100 mg price

 15. Inquiva

  https://buysildenshop.com/ – viagra for delayed ejaculation

 16. viagra uk cost – sildenafil 96743 sildenafil 100mg buy online us

 17. online pharmacy search – 40 mg generic cialis cialis medicine in india

 18. vardenafil hydrochloride – order vardenafil 60 pills order vardenafil uk

 19. GymnThymn

  http://buystromectolon.com/ – ivermectin for sale on ebay

 20. stromectol 0.5 mg – ivermectin 0.1 stromectol 3 mg

 21. prednisone purchase – order prednisone 5mg online price for 15 prednisone

 22. accutane 5 mg online – accutane online canada pharmacy generic accutane cost

 23. amoxicillin for sale in usa without px – where to buy amoxicillin 500 mg buy amoxicillin online

 24. medrol 4mg price – lyrica capsules price lyrica no prescription

 25. My brother suggested I might like this web site.

  He was totally right. This post truly made my day.

  You cann’t imagine just how much time I had spent for this info!
  Thanks!

  My page Shipping Coupon

 26. Cialis Tadalafil Viagra Sildenafil

 27. buy assignments – english essay helper website to write essays

 28. brand viagra online australia – Buy viagra in canada viagra pills price in india

 29. cialis 20mg india price – Cialis online store buy cialis online visa

 30. generic ivermectin for humans – ivermectin cost canada ivermectin cream

 31. education required to be a doctor ivermectin tablets dosage ivermectin tablets ivermectin over the counter my canadian pharmacy rx

 32. furosemide coupon – clomiphene online 100mg lasix 500 mg tablet price

 33. ? ????? ??? ??????????? – Support Earth ivermectin ivermectin tablets buy ivermectin online for humans ivermectinДѓ 1% cremДѓ genericДѓ

 34. ? ????? ??? ??????????? – Support Earth zithromax without a doctor prescription publix free antibiotics azithromycin 500 mg tablet price 600 mg zithromax

 35. ventolin price australia – buy ventolin inhaler ventolin price

 36. Levaquin No Prescription With Free Shipping Store Wisconsin

 37. doxycycline caps 100mg – doxycycline capsules 100mg price prednisolone 5 mg tablet rx

 38. Холостячка 2 сезон https://bit.ly/39ioLkW Смотреть онлайн шоу Холостячка 2 сезон на СТБ.
  Пост шоу можно смотреть тут. Холостячка стб 2 сезон 1-2 серия

 39. Come Comprare Viagra Senza Ricetta Medica

 40. Холостячка 2 сезон https://bit.ly/39ioLkW Смотреть онлайн шоу Холостячка 2 сезон на СТБ.
  Пост шоу можно смотреть тут. Холостячка стб 2 сезон 1-2 серия

 41. Холостячка 2 сезон https://bit.ly/39ioLkW Смотреть онлайн шоу Холостячка 2 сезон на СТБ.
  Пост шоу можно смотреть тут. Холостячка стб 2 сезон 1-2 серия

 42. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am experiencing issues with your RSS.

  I don’t understand the reason why I cannot join it. Is there anyone else having similar RSS issues?
  Anyone who knows the answer can you kindly respond?
  Thanks!!

  Also visit my blog – certification exam prep (Brandie)

 43. Холостячка 2 сезон https://bit.ly/39ioLkW Смотреть онлайн шоу Холостячка 2 сезон на СТБ.
  Пост шоу можно смотреть тут. Холостячка стб 2 сезон 1-2 серия

 44. Холостячка 2 сезон https://bit.ly/39ioLkW Смотреть онлайн шоу Холостячка 2 сезон на СТБ.
  Пост шоу можно смотреть тут. Холостячка стб 2 сезон 1-2 серия

 45. Холостячка 2 сезон https://bit.ly/39ioLkW Смотреть онлайн шоу Холостячка 2 сезон на СТБ.
  Пост шоу можно смотреть тут. Холостячка стб 2 сезон 1-2 серия

 46. Холостячка 2 сезон https://bit.ly/39ioLkW Смотреть онлайн шоу Холостячка 2 сезон на СТБ.
  Пост шоу можно смотреть тут. Холостячка стб 2 сезон 1-2 серия

 47. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating
  it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested
  in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing
  it improve over time.

  Also visit my page bar exam prep (Daryl)

 48. ivermectin dose for covid – stromecin.com ivermectin eye drops

 49. Tab Doryx In Us No Prescription Needed

 50. «Каждый атом — как пуля»: о чем будет сериал «Чернобыль» … Скарсгорд и Эмили Уотсон. Сериал чернобыль онлайн бесплатно. Смотреть новые сериалы бесплатно.

 51. «Каждый атом — как пуля»: о чем будет сериал «Чернобыль» … Скарсгорд и Эмили Уотсон. Сериал чернобыль 1 серия. Смотреть бесплатно лучшие новые сериалы.

 52. Сериал и фильмов о Чернобыль было очень много, все они по-своему интересны. Однако именно американский канал HBO создал действительно интересный. Смотреть сериал чернобыль. Новые сериалы лета 2021 года.

 53. sildenafil generic name – free sildenafil sildenafil without a doctor prescription

 54. Kayaniopy

  http://buypriligyhop.com/ – where to buy priligy in malaysia

 55. Тогда мы еще не знали, что этот сериал снимает HBO” Чернобыль сериал хорошего качества онлайн. Новые вышедшие сериалы.

 56. Смотрите тизеры всех серий сериала «Чернобыль», а также узнайте, где можно посмотреть финальный эпизод Смотреть сериал чернобыль. Новые русские сериалы.

 57. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but,
  I’d like to send you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be
  interested in hearing. Either way, great website and I look forward to
  seeing it develop over time.

  Also visit my blog post; actual exam, Cruz,

 58. Русские Горки Русские Горки Смотреть онлайн сериал Русские горки: все сезоны в хорошем качестве.

 59. tadalafil online canadian pharmacy – viagra vs tadalafil tadalafil liquid

 60. Русские Горки Русские Горки Русские горки. 1 и 2 серии – Первый канал

 61. Русские Горки Русские Горки Сериал Русские горки (2021)

 62. Холостячка 2 сезон: 2 випуск, 2 серія. Холостячка 2 серія дивитися онлайн Холостячка 2 сезон: дивитися 2 випуск онлайн

 63. Онлайн консультация. Профессиональные психологи Профессиональные психологи.
  Психолог в Харькове, консультация.
  Психолог Онлайн. Консультация психолога в
  Киеве Услуги аналитического психолога,
  психотерапевта. Услуги консультации психолога.

 64. Энтони Джошуа Александр Усик Александр Усик Энтони Джошуа Усик Джошуа дивитися онлайн

 65. Усик Джошуа смотреть онлайн Энтони Джошуа Александр Усик Олександр Усик Ентоні Джошуа DAZN

 66. Структурные расстановки. Метод системных семейных расстановок Системно-семейные
  расстановки. Глубинные системные
  расстановки. Глубинные системные расстановки.
  Семейное консультирование
  и психотерапия. Системные расстановки.

 67. Усик Джошуа смотреть онлайн Sky Sports JoshuaUsyk Джошуа Усик дивитися онлайн

 68. 80 mg accutane daily – accutane drug buy accutane for sale south africa

 69. Во время прямого эфира в инстаграме Хирн рассказал, что Усик и Джошуа оспорят чемпионские титулы по версиям WBA Super, IBF и WBO 25 сентября.Менеджер добавил, что встреча с большой долей вероятности состоится в Лондоне. Anthony Joshua vs Oleksandr Usyk Усик – Джошуа: смотреть онлайн-трансляцию боя 25 сентября

 70. «Битва экстрасенсов», 22-й сезон: стала известна дата выхода бесплатные серии битвы экстрасенсов битва экстрасенсов 22

 71. Prescriptions Amoxicillin

 72. how to write a letter to a hiring manager – help writing paper affordable dissertation writing

 73. Битва экстрасенсов 22 Сезон (2021) смотреть онлайн серии битва экстрасенсов смотреть онлайн бесплатно битва экстрасенсов 22 сезон

 74. Предлагаем к просмотру онлайн «Битва Экстрасенсов» смотреть битва экстрасенсов все серии битва экстрасенсов все сезоны смотреть онлайн

 75. Главный герой 2021 смотреть онлайн фильм Главный герой (2021) смотреть онлайн бесплатно в хорошем качестве лордфильм Главный герой фильм 2021 смотреть бесплатно

 76. I am only writing to make you understand what a fabulous discovery
  our child experienced reading through your web site.

  She realized a wide variety of things, which included what it’s like to have a very
  effective giving spirit to get the mediocre ones without problems completely grasp several advanced topics.
  You truly did more than our expected results.
  Many thanks for providing the practical, safe, revealing not
  to mention fun guidance on this topic to Ethel.

  Feel free to surf to my website: free study materials

 77. My Little Pony: Новое поколение 2021 – смотреть онлайн My Little Pony: Новое поколение смотреть онлайн My Little Pony: Новое поколение 2021 – смотреть онлайн

 78. I pay a quick visit each day some websites and websites to read
  content, except this website gives feature based writing.

  Feel free to surf to my blog – nclex rn test (Cherie)

 79. Монстры на каникулах 4 мультфильм Мультфильм «Монстры на каникулах 4» Монстры на каникулах 4 (2021) смотреть онлайн

 80. Ее заветное желание / Josee to Tora to Sakana-tachi Ее заветное желание Фильм, 2021 Ее заветное желание Фильм, 2021

 81. Пушистые спасатели мультфильм Пушистые спасатели мультфильм Пушистые спасатели мультфильм

 82. Щенячий патруль в кино (2021) смотреть онлайн Щенячий патруль в кино Фильм, 2021 Щенячий патруль в кино (2021) смотреть онлайн

 83. ivermectin lotion 0.5 – stromectol topical ivermectin cream cost

 84. First off I would like to say great blog! I had a quick question which I’d
  like to ask if you don’t mind. I was curious to find out how you center yourself and clear
  your thoughts prior to writing. I have had a difficult time
  clearing my mind in getting my ideas out
  there. I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally lost just
  trying to figure out how to begin. Any ideas or hints?
  Thank you!

  Visit my site certified public accountant (Jessica)

 85. новые танцы 8 выпуск новые танцы
  смотреть онлайн бесплатно новые танцы 2021 смотреть новые танцы

 86. Ходячий замок смотреть онлайн Ходячий замок смотреть онлайн Ходячий замок Фильм, 2021

 87. ФиксиКИНО (2021) смотреть онлайн Осенний марафон ФиксиКИНО. Осенний марафон смотреть онлайн ФиксиКИНО смотреть онлайн Осенний марафон

 88. Говард и Королевство хаоса мультфильм Мультфильм Говард и Королевство хаоса смотреть в хорошем качестве Говард и Королевство хаоса смотреть онлайн

 89. Мультфильм Фиксики смотреть онлайн Фиксики смотреть онлайн полная версия ФиксиКИНО. Большая перемена 2021 смотреть онлайн

 90. Мультфильм Маски для Николаса 2021 дата выхода Маски для Николаса (2021) смотреть онлайн Маски для Николаса смотреть онлайн бесплатно

 91. My Little Pony Нове покоління (2021) Дивитися онлайн Май литл пони 2021 Нове покоління українською дивитися онлайн My Little Pony Нове покоління (2021) мультфільм Дивитися онлайн в хорошій якості

 92. over the counter female viagra pill – Real cialis online mypharmacy

 93. Мультфильм Вокруг света за 80 дней смотреть онлайн 2021 Вокруг света за 80 дней смотреть онлайн бесплатно в хорошем качестве вокруг света за 80 дней 2021 онлайн

 94. My Little Pony в кино 2 2021 смотреть онлайн HD My Little Pony: Новое поколение My Little Pony: Новое поколение смотреть мультфильм 2021

 95. Мультфильм 2021 Босс 2 Босс молокосос 2 2021 мультфильм смотреть онлайн бесплатно Босс молокосос 2 в хорошем качестве

 96. Три мушкетера онлайн мультфильм полностью Три мушкетера смотреть онлайн 2021 Три мушкетера 2021: смотреть мультфильм онлайн

 97. Энканто онлайн в хорошем качестве Энканто 2021 мультфильм смотреть онлайн бесплатно Смотреть Энканто в хорошем качестве

 98. Семейка Аддамс: Горящий тур (2021) Семейка Аддамс: Горящий тур (2021) Семейка Аддамс: Горящий тур (2021)

 99. Бебі Бос 2 відео хорошої якості Full HD (1080) Бебі Бос 2 дивитись онлайн українською Бебі Бос 2 мультфільм Дивитися онлайн в хорошій якості

 100. Даже мыши попадают в рай мультфильм онлайн на русском языке Мультфильм «Даже мыши попадают в рай» Смотреть Даже мыши попадают в рай на русском языке

 101. Смотреть Криптополис Дубляж смотреть онлайн Криптополис смотреть Криптополис смотреть полностью

 102. Топ лучших фильмов фильмы онлайн бесплатно дюна смотрите самый полный список
  фильмов 2021 года

 103. Смотреть кино, сериалы, мультфильмы все
  сезоны и серии подряд смотреть бесплатно форсаж 9 полностью все
  фильмы мирового проката 2021 года

 104. Article writing is also a excitement, if you be familiar with afterward you can write or else it is
  difficult to write.

  Check out my web blog :: certified Public accountant

 105. Кощей. Начало мульт смотреть онлайн Мультфильм «Кощей» Кощей. Начало мультфильм смотреть онлайн

 106. Медвежонок Бамси и дракон 2021 смотреть онлайн Медвежонок Бамси и дракон мультфильм 2021 Медвежонок Бамси и дракон смотреть онлайн полностью

 107. brand name vardenafil online – canadian pharmacy world coupon code non prescription ed pills

 108. Мультфильм Красавица и дракон в хорошем hd качестве Красавица и дракон фильм, 2021 бесплатно Красавица и дракон в хорошем качестве hd 720

 109. cedric vardenafil generic – levitra online pharmacy ed pills

 110. Мультфильм Том и Джерри смотреть в хорошем качестве бесплатно Том и Джерри 2021 бесплатно мультфильм смотреть онлайн дата выхода Том и Джерри Disney смотреть мультфильм онлайн

 111. 100% Волк мультфильм бесплатно 100% Волк 2021 мультфильм смотреть бесплатно 100% Волк 2021 смотреть онлайн мультфильм

 112. Плюшевый монстр 2021 в хорошем качестве hd 720 1080 Плюшевый монстр 2021 смотреть онлайн Мультфильм Плюшевый монстр 2021 – смотреть онлайн

 113. Admiring the persistence you put into your blog and detailed information you present.

  It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Great read!

  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google
  account.

  Take a look at my web blog – exam materials preloaded (Rufus)

 114. nountySor

  http://buyneurontine.com/ – gabapentin and ibuprofen

 115. Виво 2021 смотреть онлайн полностью Виво (фильм, 2021) Виво мультфильм 2021 смотреть онлайн

 116. Мультфильм Рок Дог 2 в hd качестве 720, 1080 Рок Дог 2 Рок Дог 2 2021 смотреть онлайн HD

 117. what does hydroxychloroquine treat – does hydroxychloroquine cause hair loss prednisone over the counter

 118. Миньоны 2 смотреть онлайн мультфильм 2021 бесплатно Миньоны 2 2021 мультфильм смотреть бесплатно Миньоны 2 Грювитация 2021 смотреть мультфильм

 119. Ральф против Интернета полнометражный мультфильм смотреть Ральф против Интернета смотреть онлайн hd 720 Ральф против Интернета 2021 смотреть мультфильм онлайн

 120. Мультфильм Щенячий патруль в кино 2021 года Щенячий патруль в кино бесплатно Щенячий патруль в кино Дубляж смотреть онлайн

 121. Щенячий патруль у кіно мультфільм 2021 з гарною якістю HD 720, 1080 Мультфільм Щенячий патруль у кіно 2021 дата виходу Щенячий патруль у кіно мультфільм 2021 з гарною якістю HD 720

 122. Поиск фильмов, новости кино Игра в кальмара 1 серия смотреть онлайн смотреть популярные фильмы 2021-2021 года легально онлайн

 123. Фільм Ми монстри 2 2021 Ми монстри 2 2021 мультфільм дивитися онлайн безкоштовно Ми монстри 2 (2021) дивитись онлайн

 124. Кролик Питер 2 2021 – смотреть онлайн Кролик Питер 2 смотреть онлайн в хорошем качестве Кролик Питер 2 2021 онлайн мультфильм

 125. Игра в кальмара 1 серия смотреть онлайн бесплатно Игра в кальмара 1 серия смотреть онлайн бесплатно Игра в кальмара (сериал) смотреть вместе онлайн

 126. Вперёд 2021 смотреть онлайн в HD «Вперёд» Вперёд мультфильм онлайн

 127. Тролли 2 Мировое турне смотреть полную версию онлайн Тролли 2 Мировое турне 2021 мультфильм Смотреть Тролли 2 Мировое турне онлайн в HD качестве

 128. orlistat medication class – diet pills orlistat xenical 120mg

 129. Говард и Королевство хаоса 2021 Мультфильм Говард и Королевство хаоса смотреть онлайн бесплатно в хорошем качестве hd Говард и Королевство хаоса онлайн смотреть мультфильм

 130. compare levitra cialis viagra

 131. Кролик Петрик 2 Втеча до міста мультфільм в хорошій якості Мультфільм Кролик Петрик 2 Втеча до міста дивитися онлайн Кролик Петрик 2 Втеча до міста мультфільм 2021 ютуб

 132. Спіріт Дикий мустанг мультфільм дубляж Мультфільм Спіріт Дикий мустанг 2021 дата виходу Спіріт Дикий мустанг мультфільм українською

 133. Митчеллы против машин 2021 смотреть онлайн полностью Митчеллы против машин мультфильм бесплатно Митчеллы против машин мультфильм дубляж

 134. Конь Юлий и большие скачки смотреть онлайн 2021 мультфильм Мультфильм Конь Юлий и большие скачки смотреть в хорошем качестве бесплатно Конь Юлий и большие скачки смотреть полностью

 135. Мультфильм Зверополис смотреть онлайн 2021 Мультфильм Зверополис (2021) Зверополис 6 2021 – смотреть онлайн

 136. ivermectin for humans walmart – ivermectin generic stromectol 3 mg tablet

 137. Холодное Сердце 2 2021 в хорошем качестве Мультфильм Холодное Сердце 2 смотреть онлайн бесплатно в хорошем качестве hd Холодное Сердце 2 мультфильм 2021 смотрите в онлайне

 138. Ганзель Гретель и Агентство Магии смотреть в хорошем качестве hd Ганзель Гретель и Агентство Магии смотреть онлайн 2021 Ганзель Гретель и Агентство Магии смотреть онлайн на русском языке

 139. prescription strength zyrtec 20 mg cetirizine 10mg walmart zyrtec information

 140. Космический джем 2 мультфильм смотреть онлайн Дубляж Космический джем 2 смотреть онлайн hd 1080 Космический джем 2 мультфильм онлайн в хорошем

 141. Пчелка Майя Медовый движ смотреть на русском языке Пчелка Майя Медовый движ 2021 смотреть онлайн Пчелка Майя Медовый движ смотреть онлайн hd мультфильм

 142. sildenafil 100mg tablets canada – viagra 100mg for sale sildenafil prescription medicine

 143. Бджілка Майя 3. Місія Золоте яйце мультфільм українською Мультфільм Бджілка Майя 3. Місія Золоте яйце 2021 дивитися онлайн Бджілка Майя 3. Місія Золоте яйце, мультфільм 2021 Українська

 144. Крижане серце 3 в хорошій якості HD 720, 1080 Крижане серце 3 2021 дивитися онлайн безкоштовно Крижане серце 3 мультик 2021 року

 145. Основание Осман 66 серия смотреть Турецкий сериал Основание Осман 66 серия на русском языке Основание Осман 66 серия

 146. ivermectin for humans for sale buy ivermectin can you buy tablets for worms in humans ivermectin 3mg

 147. Народные телепередачи новый серия отзывы посмотреть Холостячка 2 сезон 4 серія дивитись онлайн новый выпуск

 148. buy generic cialis pills – cialis brand tadalafil 2.5 mg online india

 149. Cagstoste

  https://prednisonebuyon.com/ – buy prednisone 10mg online

 150. buy deltasone – deltasone 50 mg cost buy deltasone pills in united state online

 151. Последнее лето 26 серия смотреть Последнее лето 26 серия на русском языке Последнее лето 26 серия все серии русская озвучка

 152. Квартира невинных 43 серия с озвучкой Квартира невинных 43 серия все серии подряд Квартира невинных 43 серия

 153. Игра на удачу 18 серия все серии Игра на удачу 18 серия турецкий сериал смотреть онлайн русском Игра на удачу 18 серия на русском языке Оригинал

 154. Приговор 5 серия все серии подряд Приговор 5 серия турецкий Турецкий сериал Приговор 5 серия на русском языке Субтитры Turkishtuz

 155. Сказка далекого города 5 серия онлайн Смотреть сериал Сказка далекого города 5 серия на русском языке Сказка далекого города 5 серия на русском языке Turok1990

 156. Квартира невинных 44 серия смотреть Квартира невинных 44 серия турецкий сериал Квартира невинных 44 серия турецкий сериал на русском языке смотреть

 157. cialis 5mg – cialis now tadalafil 20 mg buy

 158. levitra chemical structure when will levitra be generic vardenafil 20 mg tablets

 159. is ivermectin a prescription drug – stromectol for sale ivermectin uk

 160. Запретный плод 117 серия смотреть Запретный плод 117 серия смотреть Запретный плод 117 серия турецкий

 161. https://bit.ly/Pacanki-6-Sezon-5-Seriya ablo ymh ybju ukx teom slv

  wxqh sfz ityr vng jdrd tif otvb vsg avtc tfo knon icy
  ntgl ugq vkir gmx cjdp oomijux foo tnet hnd uvky kco tmpu vcy npce qhw ubfv oys

 162. Неверный 36 серия озвучка на русском Неверный 36 серия сериал смотреть онлайн на русском Турецкий сериал Неверный 36 серия на русском языке Субтитры 1000

 163. Барбаросса 7 серия озвучка на русском Барбаросса 7 серия турецкий

 164. best online sildenafil prescription – sildenafil medication canadian viagra 100mg

 165. Игра в кальмара смотреть смотреть онлайн https://bit.ly/igra-v-kalmara-igravkalmara

 166. Неисправимый Рон онлайн Смотреть Неисправимый Рон в хорошем качестве Смотреть онлайн Неисправимый Рон в хорошем качестве

 167. buy sildenafil from india – canadian viagra viagra price usa

 168. Трудные подростки 3 сезон 5 серия смотреть онлайн https://bit.ly/3FPbpf0

 169. ivermectin 3 mg tab ivermectin tablets over counter ivermectin tablets dosage koronawirus iwermektyny

 170. Игра в кальмара 2021 смотреть онлайн https://bit.ly/igra-v-kalmara-igravkalmara

 171. https://bit.ly/3DM8xhm Lecvgoci – TV, Просмотр сериал, передачи, сейчас

 172. cialis 100mg uk – buy generic cialis tadalafil for female

 173. multaq levitra interaction levitra interactions compare pharmacy prices for levitra

 174. https://bit.ly/3DM8xhm Qskyxkwg – сайт, Kino serial, видео, всегда онлайн

Leave a Comment