Καύση Σκουπιδιών ή Υγεία – Ενημερωτική παρέμβαση στο Πεδίον του Άρεως [PHOTOS]

Φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατώντας χάρτινες πικέτες και πλακάτ, τα μέλη της περιβαλλοντικής – κινηματικής πρωτοβουλίας SupportEarth πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι ενημερωτική παρέμβαση στο Πεδίον του Άρεως, όπου βρίσκονται μεταξύ άλλων πολλές οικογένειες, για τις συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον από την καύση των απορριμμάτων.

“Η καύση των απορριμμάτων εκτός του ότι καταστρέφει πολύτιμα υλικά που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν, είναι μια επιλογή εξαιρετικά επικίνδυνη για το περιβάλλον, αλλά και επιβλαβής για την υγεία, διότι παράγει τοξικούς και καρκινογόνους ρύπους και συσσωρεύει στο περιβάλλον διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα”, σημείωνε η πρωτοβουλία στο κείμενο που διένειμε στους παρευρισκόμενους.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει, είναι τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις επιδημιολογικές μελέτες σε Ιαπωνία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, αλλά και την πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου Βόλου, τα οποία δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια καύσης εμφανίζουν αυξημένη συγκέντρωση διοξινών στο αίμα, ενώ στους πολίτες που διαμένουν σε κοντινές περιοχές εμφανίζεται αυξημένη συσχέτιση της καύσης με παθήσεις του αρδιο-αναπνευστικού συστήματος, αλλά και αυξημένα περιστατικά νεοπλασματικών ασθενειών του ήπατος και του πνεύμονα, όπως και αυξημένη εμφάνιση παιδικών καρκίνων και αύξηση νευρολογικών διαταραχών.

Κι άλλη επιβάρυνση στη Φυλή

Για την Ελλάδα ο κίνδυνος να γίνει η κατάσταση χειρότερη είναι άμεσος, καθώς σχεδιάζεται η εγκατάσταση τεσσάρων νέων μεγάλων μονάδων καύσης σκουπιδιών στη χώρα, οι οποίες προβλέπεται να λειτουργήσουν το λιγότερο για 25 χρόνια με εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων προς καύση, με πιθανότερη χωροθέτηση για την Αττική την ήδη πολύ επιβαρυμένη περιοχή της Φυλής, στην οποία καταλήγουν σχεδόν όλα τα σκουπίδια του νομού τον τελευταίο μισό αιώνα.

Γι’ άλλη μια φορά όπως επισημαίνει η πρωτοβουλία, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τις συνθήκες της πανδημίας και περνάει νομοσχέδια που εξυπηρετούν τις ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα  το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το οποίο ψηφίστηκε με ταχύτατες διαδικασίες τον Αύγουστο του 2020 χωρίς να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για δημόσιο διάλογο με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, προβλέπει την κατασκευή τεραστίου μεγέθους μονάδων καύσης απορριμμάτων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου με Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, πέρασε από δημόσια διαβούλευση αλλά δεν έχει ψηφιστεί ακόμα, ο σχεδιαζόμενος νόμος για την προώθηση της ανακύκλωσης, ο οποίος προβλέπει πως από την πρώτη Ιανουαρίου του 2022 όσα σκουπίδια δεν ανακυκλώνονται θα καίγονται.

“Η πρακτική της καύσης απορριμμάτων αποδεδειγμένα μειώνει τους ρυθμούς ανακύκλωσης, που για την Ελλάδα είναι ήδη πολύ χαμηλοί, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύει τη χώρα σε σταθερή, αν όχι αυξανόμενη παραγωγή και εισαγωγές απορριμμάτων. Παράλληλα αυξάνει τους φόρους για τους πολίτες και τα κέρδη για τους εργολάβους”, προειδοποιεί η πρωτοβουλία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα τονίζει ότι “φτιάχνει μονάδες καύσης σε μία χρονική στιγμή κορύφωσης της κρίσης των συστημάτων ανακύκλωσης πλαστικού παγκοσμίως, που αναδείχτηκε όταν η Κίνα το 2017 σταμάτησε την εισαγωγή απορριμματογενούς πλαστικού. Το πρόβλημα εντείνεται καθώς η Ε.Ε πρόσφατα δεσμεύτηκε πως τα πιο μολυσματικά και μη ανακυκλώσιμα πλαστικά απορρίμματα δεν θα μπορούν αν εξάγονται πλέον χωρίς έλεγχος εκτός Ε.Ε.»

Η SupportEarth υπογραμμίζει ως επιτακτική την ανάγκη ν’ ανοίξει άμεσα ο δημόσιος διάλογος πάνω στο υγειονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που προωθείται από την κυβέρνηση και τους “πράσινους” εργολάβους. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει μία σειρά από συζητήσεις, με πρώτη θεματική τις επιπτώσεις της καύσης σκουπιδιών στην υγεία και το περιβάλλον. Οι εισηγήσεις θα γίνουν από ειδικούς επιστήμονες και γιατρούς.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε ν’ αναζητήσετε στη σελίδα της πρωτοβουλίας στο facebook και στην ιστοσελίδα της.

“Λέμε όχι στην επέκταση της Φυλής, Λέμε όχι στην καύση σκουπιδιών που καθιερώνει η κυβέρνηση και οι εργολάβοι! Λέμε ναι στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών. Λέμε ναι στην υγεία μας”, είναι το μήνυμα της SupportEarth.

photos: Νατάσσα Κοτσαμπάσση

ρεπορτάζ: https://3pointmagazine.gr/kaysi-skoypidion