Tο νερό αρχίζει να διαπραγματεύεται στη χρηματοπιστωτική αγορά!

Μια μοιραία μέρα για την ανθρωπότητα: το νερό αρχίζει να διαπραγματεύεται στη χρηματοπιστωτική αγορά

Για πρώτη φορά στην ιστορία, το νερό – το οποίο είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο ζωτικά στοιχεία για την επιβίωση του ανθρώπου και, γενικά, για όλα τα έμβια όντα στη Γη – έχει γίνει ένας δείκτης που διατίθεται στο εμπόριο.

Αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί οικονομικά όπως οποιαδήποτε άλλη πρώτη ύλη (όπως ο χρυσός, το σιτάρι ή το λάδι, για παράδειγμα), δηλαδή, η συναλλαγματική του αξία θα καθοριστεί από τις αγορές και θα αποτελέσει αντικείμενο επενδύσεων και κερδοσκοπίας, μεταξύ άλλων πτυχών.

Αυτό το μέτρο προωθήθηκε από τον Όμιλο CME, τον χρηματοοικονομικό όμιλο με τον μεγαλύτερο αριθμό συμβάσεων στον κόσμο και στον οποίο ανήκει το Chicago Mercantile Exchange, μια αγορά ειδικά για χρηματοοικονομικά παράγωγα και βασικά προϊόντα όπως βοοειδή, γάλα, ξύλο, χρυσός, σίδηρος κ.λπ.

Μεταξύ άλλων λόγων, ο Όμιλος CME αποφάσισε να καταστήσει το νερό έναν καταχωρισμένο δείκτη ενόψει της έλλειψης του υγρού που θα έρθει στο μέλλον (ίσως άμεσο;) , αλλά επίσης λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για το στοιχείο, που συνδέεται με τη σειρά του με τις ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η γεωργία, η βιομηχανία και άλλες.

Με άλλα λόγια, αυτή η κίνηση θα κάνει το νερό ένα αγαθό του οποίου η αξία και η πρόσβαση θα υπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια του «υψηλότερου πλειοδότη», καθώς όπως και με άλλες πρώτες ύλες όπως ο χρυσός ή το λάδι, η ανάγκη για νερό θα κάνει τα ενδιαφερόμενα μέρη (ομάδες αγροτών, δήμοι, επενδυτές) να αναζητούν έναν τρόπο να χρηματοδοτήσουν την πρόσβασή τους, να την προστατεύσουν, να τη διατηρήσουν και ακόμη και να την μονοπωλήσουν και να επωφεληθούν από αυτήν.

Προς το παρόν, ο δείκτης νερού Nasdaq Veles California (που προσδιορίζεται στην αγορά με το ακρωνύμιο NQH2O) βασίζεται σε δείκτες τιμών των προθεσμιακών συμβολαίων νερού της Καλιφόρνια, οι οποίοι  σήμερα διαπραγματεύονταν σε περίπου τετρακόσια ενενήντα δολάρια το στρέμμα/πόδι (ένα μέτρο όγκου του αγγλικού συστήματος που ισοδυναμεί με 1 233 κυβικά μέτρα).

Το ότι η Καλιφόρνια είναι το σημείο αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής του νερού οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ένα από τα σημεία στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι ξηρασίες έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και, επομένως, η τιμή του νερού αυξήθηκε κατά 100% μόνο το τελευταίο έτος. Ωστόσο, εάν ο δείκτης NQH2O ευδοκιμήσει, οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να θέσει το πρότυπο για την αξία του νερού σε οποιαδήποτε άλλη χρηματοοικονομική αγορά στον κόσμο.

Για αυτές τις στιγμές, αυτό είναι αναμφίβολα ένα δυσοίωνο σημάδι. Και αυτό το επίθετο δεν φαίνεται καθόλου υπερβολικό. Εάν πιστεύουμε ότι για όλα τα άλλα αγαθά, εμπορεύματα και πρώτες ύλες που επί του παρόντος διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο – χρυσός, πετρέλαιο, σιτάρι – υπήρξαν πόλεμοι και εισβολές, διάφορες κυβερνήσεις παρενέβησαν σε άλλες χώρες και επέβαλαν δικτάτορες, υπήρξε απληστία και δυστυχία τι να σκεφτεί κανείς για τον τρόπο με τον οποίο θα διαπραγματευτεί το νερό στο μέλλον; Δεν είναι λίγο καταστροφικό ότι, αντί να αναζητούμε λύσεις για την επικείμενη έλλειψη, η απάντηση είναι να θέσουμε την πρόσβαση στο νερό σε δημοπρασία;

Πηγή κειμένου: kaosenlared.net

Πηγή μετάφρασης: alerta.gr