Παγκόσμια Ημέρα των Βουνών- Παρ. 11/12 – Support Earth

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΓΗ


ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Η 11η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Βουνών. Τα βουνά αποτελούσαν μέχρι πρότινος έναν τόπο στον οποίο η ανθρώπινη παρέμβαση δεν είχε κυριαρχήσει στον ίδιο βαθμό με το πεδινό και το παραθαλάσσιο περιβάλλον, λειτουργώντας ως καταφύγιο της άγριας ζωής και συμβάλλοντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Τα βουνά υπήρξαν πάντοτε σημεία αναφοράς για τον άνθρωπο αλλά και τον πολιτισμό μας μέσα από την ιστορική και πολιτιστική μνήμη που φέρουν.

Τα βουνά μας σήμερα κινδυνεύουν από την «πράσινη ανάπτυξη». Κινδυνεύουν από τη συστηματική αδειοδότηση και εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας εντός προστατευόμενων περιοχών (Natura 2000) με απειλούμενα είδη και αδιατάρακτους βιοτόπους που λειτουργούν ως “πνεύμονας” που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Ήδη δεκάδες περιοχές με σημαντική οικολογική, ιστορική και πολιτισμική αξία (Καρυστία, Μάνη, Άσκιο, Βαρνούντας, Ακαρνανικά Όρη, Όρη Βάλτου, Κασιδιάρης) έχουν θυσιαστεί στο βωμό της «πράσινης» ανάπτυξης. Η Εύβοια έχει αλλάξει μια για πάντα το τοπίο της αφού έχει τoν μεγαλύτερο αριθμό ανεμογεννητριών που έχουν τοποθετηθεί σε ένα νομό. Η Βοιωτία, η Ροδόπη, το Λασίθι έχουν μετατραπεί σε αιολικά εργοστάσια. Τόποι όπως τα Άγραφα, η Οίτη, η Οξυά, το Βέρμιο, ο Κίσσαβος και το νότιο Πήλιο, η Βασιλίτσα, ο Ελικώνας και ο Κιθαιρώνας, το Παναιτωλικό, τα βουνά του Ασπροποτάμου, η Ζήρεια, ο Πάρνωνας και ο Ταΰγετος, η Σαμοθράκη, η Κρήτη, η Αμοργός, η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Τήνος, η Πάρος, η Σκύρος, η Αστυπάλαια και οι παρακείμενες προστατευόμενες νησίδες, τα Κύθηρα και ο Καβομαλιάς φιγουράρουν στη μακάβρια λίστα προς την αιολική (ή «πράσινη») γκιλοτίνα . Ακόμα και τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», 14 απομονωμένες και με τεράστια οικολογική αξία νησίδες του Αιγαίου, προστατευόμενες από διεθνείς συμβάσεις, βρίσκονται στο στόχαστρο των «πράσινων» επενδυτών.

Παρακολουθούμε οργισμένοι τα τελευταία χρόνια, τις νομοθετικές εξελίξεις που προωθούν τη βιομηχανοποίηση των ελληνικών βουνών, την παραχώρηση του αιγιαλού για τουριστική αξιοποίηση και διευκόλυνση έργων Α.Π.Ε, την καύση των απορριμμάτων με τεράστιες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και αντιοικολογικές πολιτικές που διευκολύνουν τις εξορύξεις χρυσού και υδρογονανθράκων προτάσσοντας την κερδοφορία ιδιωτικών επιχειρήσεων και αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές συνέπειες.

Την ίδια στιγμή που οι εξορύξεις χρυσού έχουν μετατρέψει περιοχές της Χαλκιδικής σε σεληνιακό τοπίο, δεκάδες ρέματα σε όλη την Ελλάδα σχεδιάζεται να μπαζωθούν για τη δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών εργοστασίων, η εκτροπή του Αχελώου επανέρχεται στα πλάνα με αλόγιστες συνέπειες λόγω της μείωσης νερού στην περιοχή και οι εξορύξεις βωξίτη μετά την Γκιώνα και τον Παρνασσό απειλούν και την Οίτη. Επίσης η Ήπειρος και οι μισές μας θάλασσες έχουν χωριστεί σε «οικόπεδα» ερευνών για υδρογονάνθρακες και έχουν μοιραστεί σε πολυεθνικές. Οι εξελίξεις αυτές μάς παρουσιάζονται ως μια επενδυτική ευκαιρία για τη χώρα σε μία ασταθή οικονομικά περίοδο. Στην πραγματικότητα όμως δε στοχεύουν στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων -όπως αναφέρουν-, αλλά στην αλόγιστη χρήση δωρεάν γης με μόνο σκοπό το κέρδος. Δυστυχώς, ο συλλογικός μας εγκλεισμός και η απαγόρευση των συναθροίσεων αξιοποιήθηκε για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, στερώντας μας κάθε δυνατότητα αντίστασης στους καταστροφικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές, στο νότιο τμήμα της Άνδρου ισοπεδώνεται προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 για την εγκατάσταση αιολικού εργοστασίου ενώ υπάρχουν σοβαρές νομικές εκκρεμότητες.

Για τους λόγους αυτούς, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των βουνών συμμετέχουμε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στις 14:30 σε ποδηλατοπορεία με σημείο αφετηρίας το Πάρκο Ερμού και Πειραιώς, προκειμένου να αναδείξουμε την ανάγκη προστασίας των βουνών, των νησιών και των νησίδων αλλά και κάθε σπιθαμής γης που απειλείται από όσους τοποθετούν τα κέρδη των εταιρειών πάνω από την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και όλων των έμβιων πλασμάτων.

«Παίρνουμε» τα βουνά
Να μη μας πάρουν τα βουνά

SUPPORT  EARTH

Πληροφορίες : http://localhost/pointer/ss     

Επικοινωνία: s.earth.athens@gmail.com

facebook page: https://www.facebook.com/supportearthgr

+ Ομάδα Ανοιχτού Διαλόγου Support Earth: https://www.facebook.com/groups/237638414204882