Η πανδημία έφερε χαλάρωση των μέτρων για την περιβαλλοντική προστασία παγκοσμίως

Τουλάχιστον 20 χώρες σε όλο τον κόσμο χαλάρωσαν την περιβαλλοντική τους πολιτική κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN). Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης μεγάλο «πισωγύρισμα» για τη Βραζιλία, την Ινδία και τις ΗΠΑ. Η έρευνα της IUCN είχε αντικείμενο το πώς επηρεάστηκαν οι προστατευόμενες περιοχές από την πανδημία και δείχνει ότι τουλάχιστον 22 χώρες ενεργοποίησαν ή πρότειναν αλλαγές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού που αποδυναμώνουν το περιβαλλοντικό ρυθμιστικό πλαίσιοθέτοντας σε κίνδυνο προστατευόμενες περιοχές σε όλο τον πλανήτη.

Η επικεφαλής της έρευνας στο WWF Brazil και μία από τους 150 ερευνητές που συνέταξαν την έκθεση, Μαριάνα Ναπολιτάνο Φερέιρα, τονίζει ότι «σε μια περίοδο κατά την οποία όλα τα βλέμματα είναι προφανώς στραμμένα στην COVID, είχαμε κυβερνήσεις που μείωσαν τους προϋπολογισμούς ή αποδυνάμωσαν την περιβαλλοντική προστασία».

Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι η πανδημία επηρέασε σημαντικά προστατευόμενες περιοχές σε όλο τον κόσμο πολύ πέρα από την απλή αντιστροφή ή άρση μέτρων, με την κρίση να οδηγεί σε απώλειες θέσεων εργασίας μεταξύ δασοφυλάκων προστατευόμενων περιοχών, σε μειωμένες περιπολίες κατά της λαθροθηρίας και σε θανάτους στις κοινότητες γηγενών σε αυτά τα εδάφη.

Η Φερέιρα επισημαίνει ότι ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να σταματήσει αυτή την αντιστροφή μέτρων που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η κατάσταση στη Βραζιλία και την Ινδία δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.

Όσον αφορά τη Βραζιλία, οι συντάκτες της έρευνας επικαλούνται πρόταση που απεστάλη από τον πρόεδρό της, Ζαΐρ Μπολσονάρου, στο Κογκρέσο, που θα επιτρέπει την εξόρυξη μεταλλευμάτων, πετρελαίου και αερίου από αποθέματα σε εδάφη γηγενών. Επίσης, σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Ρικάρντο Σάλες, πρότεινε την απορρύθμιση της περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ η προσοχή των Βραζιλιάνων ήταν στραμμένη στην πανδημία. Αναφορικά με την Ινδία, οι συντάκτες επικαλούνται τουλάχιστον 31 προτάσεις για να ανοίξουν εθνικά πάρκα και καταφύγια σε υποδομές, έργα εξόρυξης και ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης άνθρακα.

Η έρευνα επίσης διαπιστώνει ότι σε περισσότερες από 60 χώρες, πάνω από ένας στους τέσσερις δασοφύλακες είδαν τον μισθό τους να μειώνεται ή να καθυστερεί, ενώ το 20% ανέφεραν ότι έχασαν τη δουλειά τους λόγω περικοπών στους προϋπολογισμούς που συνδέονται με την πανδημία. Αυτοί που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι δασοφύλακες στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, τη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Οκτώ χώρες στην Ευρώπης επιμέρισαν οικονομικούς πόρους για να επεκτείνουν ή να ενισχύουν προστατευόμενες περιοχές τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη. Το Πακιστάν και η Νέα Ζηλανδία συμπεριέλαβαν την προστασία του περιβάλλοντος στα πακέτα μέτρων στήριξης της οικονομίας. Δεκαεπτά χώρες διατήρησαν ή αύξησαν τη στήριξή τους σε προστατευόμενες περιοχές παρά την κρίση.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι για να μειωθεί ο κίνδυνος μιας νέας πανδημίας, οι χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν νέες προστατευόμενες περιοχές και να καταστήσουν τις υφιστάμενες οικονομικά βιώσιμες καθώς νέες ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν όταν δάση και άλλες άγριες περιοχές μετατρέπονται σε περιοχές για χρήση από τον άνθρωπο. «Σε αυτή την περίοδο οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να σταματήσουμε και να σκεφτούμε πώς να ανοικοδομήσουμε», δήλωσε η Φερέιρα. «Πρέπει να δούμε τις προστατευόμενες περιοχές με άλλο μάτι».

___

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών